Nytt cykellag i Varberg i satsning på succésport

Team Crescent Varberg är ett helt nystartat cykellag för unga cyklister i Varberg. Nu tar de sikte på en ny säsong inom den allt mer populära cykelgrenen mountainbike.

– Killarna är otroligt taggade och det betyder mycket att Crescent gör den här satsningen på oss, säger Magnus Örnborg, ansvarig för teamsatsningen.

Team Crescent Varberg

MTB XCO, eller cross country, är mountainbikegrenen som blev rejält uppmärksammad i landet förra året när svenska Jenny Rissveds tog OS-guld i grenen. Guldet har knappast minskat intresset för denna gren av cykelsporten som växer kraftigt, så även i Varberg.

Här har nu talangfulla fyra killar i 15-16 årsåldern som kör för Varbergs MTB fått en gyllene chans att utvecklas vidare, då Crescent gör en nysatsning enligt inspiration från ett liknande lag som idag finns i Stockholm. Crescent är, tillsammans med cykelbutiken Erland, sponsor till det nya laget.

– Det bubblade i killarna innan de fick berätta om satsningen, så taggade är de. Och det är klart att det här betyder mycket, det skapar en stark teamkänsla när man får ett varumärke att samlas under och Crescent har verkligen ställt upp.

Förra säsongen var samtliga fyra killar väldigt framgångsrika, och i år är det fullt fart som gäller i de orange Crescentdräkterna. Men det kan också bli tufft – i den nya åldersgruppen hör i år tre av fyra lagmedlemmar till de yngsta:

– Det kan bli tufft, och innebär en jätteutmaning. Men det är samtidigt väldigt utvecklande at möta ett tuffare motstånd än man är van vid, och de har tränat riktigt hårt i vinter, 4 till 5 gånger i veckan.

Premiär för Västgötacupen, som blir lagets huvudsakliga tävlingsfokus under säsongen, hålls under tretton tävlingar blir hemma i Varberg den 22 april.

– Vi gör den här nysatsningen för att skapa förutsättningar för talanger att utvecklas och vill också bidra till det lokala föreningslivet, säger Johanna Smedberg, marknadschef Crescent.

På Svenska Cykelförbundet intygar man att MTB har blivit enormt populärt bland barn och unga:

– Trycket är så stort att det är en utmaning att hitta tillräckligt med tränare. Västgötacupen har startfält på över 100-talet barn i varje klass. Men all utveckling på barn- och ungdomssidan hänger ihop med projekt som detta i Varberg, så det är superbra, säger Lena Alfvén, generalsekreterare Svenska Cykelförbundet.