”Okände” bankchefen viktig del i Vårgårdas World Tour

Okänd för de allra flesta i cykel-Sverige – men en av de som betytt mest för att få damernas världselit att tävla i Vårgårda.
Utan Ragnar Udin, 72 år, hade Vårgårdas World Tour – som körs 11 och 13 augusti – knappast sett ut som den gör idag.

Den tidigare bankchefen och ordföranden i Sparbanksstiftelsen i Alingsås har haft en nyckelroll i skapandet av det unika evenemanget.
– Tanken på samhällsnytta och utveckling i kombination med mitt idrottsintresse gjorde att vi tog rollen som huvudsponsor – och det är inget vi ångrat på något vis, säger Ragnar Udin som bara för några dagar sedan lämnade stiftelsens styrelse.

Under hans tid som ansvarig har Vårgårdas satsning på cykelsporten fått mångmiljonbelopp från Sparbanken Alingsås och stiftelsen.

– I vår tanke har det inte handlat enbart om cykel eller Vårgårda CK. Det är samhällsutvecklingen och varumärket Vårgårda som varit ledstjärnan. Att vi går in med stora pengar för att stötta tv-sändningarna som går ut över både Europa och övriga världen bidrar självklart till en positiv tillväxt för kommunen. Vi är stolta över att vara en del i detta, säger Ragnar Udin.

Enligt den tidigare bankchefen handlar det om att ”bygga mötesplatser”:
– Där människor träffas uppstår det saker. Vi letar upp såna platser där vi kan vara med och bidra till att stärka varumärket för både banken och kommunen där vi verkar, säger Ragnar Udin.

– Cykeltävlingarna i Vårgårda är ett bra exempel där vi kan samverka med ett antal eldsjälar som gör ett fantastiskt jobb.
Sparbanken Alingsås fanns med redan i början av 2000-talet som sponsor till dåvarande herrtävlingen Scandinavian Open. Men sedan Vårgårda beslutade att satsa på damernas världscup – som numer övergått till en världstour – har det ekonomiska engagemanget ökat väsentligt.

– Ragnar har betytt otroligt mycket för att sätta Vårgårda på kartan. Han har haft en stark position och trott på våra visioner. Utan pengarna från banken och stiftelsen hade det inte varit möjligt att genomföra tävlingarna, säger Hans Jönsson, ordförande i Vårgårda CK.

Enligt Ragnar Udin har satsningen också gagnat banken:
– Evenemanget utvecklas stadigt. Och jag kan säga att det här har varit också till nytta för oss. Vi har lärt oss ett annat sätt att jobba som vi kunnat använda också i andra sammanhang.

Och även om Ragnar Udin nu lämnar stiftelsen för att bli styrelseordförande och utvecklingsansvarig för evenemangs- och konferensanläggningen Estrad i Alingsås följer han World Tour-verksamheten i Vårgårda med fortsatt stort intresse.

– Det har aldrig funnits någon tvekan hos oss att satsningen varit helt rätt. Och kan ledningen i klubben fortsätta på den här nivån inom världsidrotten så kan jag inte tro att det finns någon tveksamhet för att stiftelsen att stötta evenemanget även i fortsättningen.