Ömsom vin – ömsom vatten

Här följer en liten sammanfattning av Calle Friberg, Henrik Sparr och Lisa Nordéns framfart i cykelspåren under 2017:

”Om vi ska sammanfatta säsongen för teamet 2017 så kan man säga så - succé & stolpe ut. Både topp-prestationer med guldmedaljer och pallplatser, men också en del krascher och skador som inte alls var enligt plan. Dock har det medialt varit ett otroligt bra år för teamet, vilket är väldigt positivt och peppande.  

 Det började med ett väldigt tufft 8-dagars Cape Epic i mars för Calle som trots sjukdomsproblem ändå slutade på en respektabel 15:e plats i totalen tillsammans med partnern Matthias Wengelin bland världseliten.

 Lisa debuterade sedan för säsongen med Ironman Mallorca 70.3 där hon i ledning efter simningen får punktering på cyklingen och slutar 6:a.

 MTB-säsongen fortsatte med en fin insats på Lidingöloppet MTB, 4:a och 5:a för Calle & Henrik, inte riktigt så bra som trott kanske, men det är svårt mot starka Serneke Allebike-cyklister som är 3 mot en. 

På Skandisloppet MTB i Uppsala slår Henrik till med en väldigt fin 3:e plats. Uppsala verkar passa Sparren bra, då det var platsen där han vann sitt SM-Guld på landsväg.

Calle och Henrik levererade sedan pallplatser på långloppscupens deltävlingar på Långa Lugnet & Lida Loop medans Lisa nu börjar komma igång och kör världscup på Sardinien samt får till en 4:e på tyska Bundesligan i Kraichgau.

 Vi laddar sedan för SM på landsväg med att köra en proffsig Vätternrunda med Skoda Cycling Team. Vi får alla en väldigt bra genomkörare och Lisa tar det individuella tempoloppet ett övertygande guldet före triathlonkollegan Åsa Lundström och cykelproffset Hanna Nilsson. På herrarnas linjelopp kör Henrik väldigt starkt och aktivt med Stockholm CK på den knallhårda SM-banan. Calle står över pga. sjukdom. 

 Lisa slår sedan till med en grym 7:e plats på den nu internationella simtävlingen Vansbrosimmet. Lisa är då 3:e bästa svenska. Calle och Henrik stod över ;-) 

 Helgen innan Cross Country SM så vinner Calle ”Gustaf E Bil MTB Race i Mariestad, och hopp om ett bra XC SM finns. Väl i Värnamo kraschar dessvärre Calle på första varvet och krossar näsan och avbryter tävlingen. Henrik gör ett bra lopp från sista startposition och blir 18e i det starka elitfältet. 

I danska Herning på Europamästerskapen gör Lisa sin landslagsdebut i cykel. I storm, ösregn och svåra förhållanden gör hon en godkänd insats men får inte riktigt ut 100% så som planerat. Det blir ända ett bra resultat med en 17:e plats, endast drygt 20 sekunder upp till topp 10. 

Sedan följer långlopps-SM i Motala som Calle inte hunnit komma igång till men Henrik blir Top-10. På den stora CykelVasan laddar vi för fullt och är med i matchen bra, men Henrik hakar i någon och kraschar rejält efter halva loppet. Det ser så illa ut så Calle stannar och hjälper till och även han avbryter racet. Tyvärr 2 st DNF på CykelVasan. Henrik får alltså avbryta säsongen i förtid för att läka sin skadade axel.  

Calle avslutar säsongen bra med en andraplats ett par sekunder bakom Mattias Wengelin på Hammarby Hill XC i Stockholm.

 Lisa som haft ett break efter Tempo EM för att läka en dålig hälsena, är nu igång igen och har i höst ställt upp i 2 st cykelcrosstävlingar, Täbygaloppen CX (4:a) och Stockholm Cykelcross UCI C2 (5:a). 

 Cape Epic – ingen lätt grej att genomföra, speciellt om man är sjuk. 

 Lisa på jakt under Ironman Mallorca 70.3 i Maj.

 Henrik & Calle på Arlanda Test Track GP under Sthlm 4-dagars.

 Henrik Sparr, 3:a på Skandisloppet MTB

 Pallen. Calle 2:a & Henrik 3:a på Långloppscupen Lida Loop. 

Calle & Lisa innan start på Vätternrundan med Skoda Cycling Team

Calle var en av några profiler som live-sände Vätternrundan. 

Lisa efter simningen på världscupen på Sardinien. 

SM GULD i det individuella tempoloppet! 

Bra supporters och personal på Cross Country SM. Tyvärr en rejäl krasch & DNF för Calle. Henrik slutade på en 18:e plats, från absolut sista startposition. 

Lisa blev uttagen att representera Sverige på EM i danska Herning. Hon slutade på en 17:e plats i landslagsdebuten, endast ett 20-tal sekunder från en top-10 placering. 

Skoda Kodiaq på väg till CykelVasan. Tyvärr ingen succé på ”Vasan” för oss i år.

Under året har vi också genomfört ett antal träningsresor som varit väldigt populära, vilket är superkul! Fler är planerade och ute redan, så in och kika på Apollo Sports för att se var vi ska härnäst. 

Nedan är våra tre omslag för året. Calle på STARK Magasin & Cycling Plus. Lisa på Cycling Plus här senast. 

Stort tack alla sponsorer & partners, vänner och bekanta för ert stöd under denna säsong! 

Vi hörs snart:)

Foto: Jochen Haar, Jesper Andersson, Kjell Friberg, Valentin Baat, Calle Friberg.