Poker Run: Cykla för välgörenhet och spela poker

Att man anordnar cykeltävlingar och motionslopp där insamlingar går till välgörande ändamål är inget nytt koncept. Det är också vanligt att det brukar finnas olika event och jippon vid start- och målgång. Men vad som inte är lika vanligt är att man spelar poker samtidigt som man cyklar. Det här konceptet är känt som Poker Run och det har vuxit i popularitet sedan starten i USA och har nu spridit sig över hela världen.

Reglerna i Poker Run

Kortfattat är ett Poker Run en tävling där man tar sig igenom en utstakad bana samtidigt som man ska försöka få en så bra pokerhand som möjligt. Vanligtvis går alla intäkterna för eventen till välgörande ändamål. Reglerna i ett Poker Run kan variera mellan olika tävlingar. Först och främst beror det på vilken typ av fordon eller färdsätt som används. Pokertävlingen finns nämligen inte endast i cykelform, utan kan inkludera båtar, motorcyklar, fyrhjulingar, hästar eller löpning. Det finns även versioner där det är andra kortspel och casinospel som spelas.

(Publiken hejar på cyklisterna. ”Voigt takes the lead” (CC BY 2.0) av Bilder von Bendtsen.)

Alla tävlingar går däremot ut på att man ska ta sig runt en bana, som kan vara både i terräng eller på landsväg så tänk på att alltid ha rätt utrustning till rätt underlag. Under loppet stannar man vid 5 till 7 stationer där man drar ett kort. Dessa kort kommer att bilda den slutgiltiga handen som ska bestå av fem kort. I slutet av varje tävling jämför man händerna och korar den slutgiltiga vinnaren.

De olika pokerhänderna

Man behöver inte vara en expert på poker för att delta i ett Poker Run, men det är en fördel att känna till grunderna och i alla fall känna till hur minst en version av poker, såsom Texas hold’em eller Omaha hold’em, går till. Det kan vara en fördel att man läser på om poker eller övar på online poker innan man börjar spela på riktigt. Innan man börjar kan det också vara bra att känna till de olika pokerhänderna och dess rangordning. Den bästa handen i poker är en Royal Flush. Det är en färgstege bestående av ess, kung, dam, knekt och 10 i samma färg. Efter färgsteg kommer fyrtal, kåk, färg, steg, triss, tvåpar, par och till sist högt kort.

(Marker används inte under Poker Run. ”Week 50 – Still Life” (CC BY-ND 2.0) av LenDog64.)

Populära poker run-lopp

Poker Run hålls i flera länder, men de högst profilerade loppen är de som går i USA. Tidigare i år hölls bland annat Draw for Sight, där intäkterna gick till Lions insamling för blinda och synskadade. Vad som var speciellt med det här loppet var att även blinda cyklister fick delta. Förra året hölls även ett Bicykel Poker Run på Ocean Isle Beach i North Carolina, där pengarna gick till veterinärvård för herrelösa hundar och katter.

Eventen är ofta omtyckta inslag som lockar flera människor, unga som gamla, och det är ett växande koncept som har börjat dyka upp även i Sverige.