Prylar som ger fördelar i Cykelvasan

Vasaloppet är ett riktigt härligt lopp som med fördel utförs på cykel! Cykelvasan 90 är precis som hela det traditionella Vasaloppet, fast på cykel. Man startar i Sälen och går i mål i Mora, en sträcka på 51,5 kilometer skogsväg, 37 kilometer grusväg och 5,5 kilometer asfalt. Så vad bör man ha för prylar och utrustning när man ska köra Cykelvasan? Vilken typ av cykel man använder är en smaksak. Kolfiber eller aluminium spelar ingen direkt roll, för det finns moderna aluminiumramar med väldigt bra egenskaper och låg vikt, och kolfiber är oftast mindre känsligt än aluminium. Det är dock inte särskilt många, långa eller branta backar i Vasaloppet, så cykelns vikt är inte avgörande. Huvudsaken är att man har en välservad hoj när man startar.

Cykelvasan är lite annorlunda jämfört med vanliga lopp, för det blir ofta klungor som går med riktigt hög fart, och en annan fördel är att det är bra underlag. Många cyklar har sällan tillräcklig utväxling som räcker för att köra i klunga i upp emot 40 km/h, så det kan behövas en större klinga fram. Vad gäller däcken så finns det några delar av banan där grusvägen närmast liknar sprängsten, och du vill inte få punka på vägen. Det är lite väderberoende, för att cykla i lera med vanliga smala däck är ingen höjdare, och inte heller att ha hårt gummi och grova mönster när det är asfalt eller fin grusväg. Det är alltså en god idé att ha använda något som har en viss luftkammare och en del nabbar, men inte de allra grövsta däcken. Annat man bör tänka på är att ha bra skor och handskar som är anpassade efter vädret.

Spintastic spännande nykomling

Det har kommit ett spännande tillägg till den svenska spelmarknaden, Spintastic. Det är ett helt nytt casino som har flera exklusiva spel. Några av alla fördelar med Spintastic är att de erbjuder omsättningsfria free spins, bonusar utan insättning, generösa välkomsterbjudanden och låga omsättningskrav. Det är en väldesignad spelsajt med användarvänlig översikt, lyxig känsla, och det är lätt att navigera mellan olika spel och kategorier. Man hittar hittar både klassiker och nya typer av spelautomater, och de har ett belöningssystem som kan vara riktigt fördelaktigt. Självklart kan man även spela från surfplattan eller telefonen, var man än är – till exempel i badet efter målgången i Cykelvasan.

Har du en relativt ny cykel är bromsarna inget du ens behöver fundera på, de flesta har skivbromsar som helt klart är att föredra eftersom de fungerar bra även i regn och lera. Det är inte ett så stort behov av fjädring och dämpning i Cykelvasan eftersom det inte är några tekniskt krävande partier, men om du gillar komfort ska du självklart ha någon slags fjädring, helst fram. Riktiga skärmar på cykeln är ett måste om du vill hålla dig torr, och om du cyklar tillsammans med andra. En ryggsäck med vätskesystem är en bra grej, för du får även plats med verktyg, kläder och dylikt. Glöm inte cykelhjälm (obligatoriskt) och reflexer, både på dig själv och på cykeln, och kom ihåg att man av säkerhetsskäl inte får ha lurar i öronen när man cyklar.