Racertest: Bianchi Sempre Pro – Presterar och levererar!

Bianchi Sempre Pro – en cykel som alltid kommer att vara din vän, eller alltid finnas där. Sempre är italienska och betyder alltid. Bianchi uppger att deras Sempre med B4P-geometri har de bästa egenskaperna från deras pro-variant Oltre och deras mer sportfokuserde Infinitio. Det är vad Bianchi tycker. Vad tycker vi? Jo, de har träffat spiken på huvudet ganska så bra.

Sempren känns som en fullblodsmässig tävlingscykel för dig som inte tvunget ska ha det värsta. Ramen duger gott och väl till att tävla med och är på gränsen till overkill för en ovan motionär. Det är en snabb och kvick ram som svarar direkt och som ibland behöver passas. Man sitter inte och sover med en Sempre – näe, tvärtom om – det gäller att vara vaken och hänga med.

Bianchi Sempre Pro Shimano 105

Bianchi Sempre Pro Shimano 105

Ramens rör har hyfsat normala storlekar och former men helheten jobbar bra tillsammans. Sadelröret är i stort sett runt hela vägen. Det nedre ramröret är femkantigt medan vevhuset är förvånansvärt litet med tanke på hur vridstyv ramen är. Överröret är runt på ovansidan medan liter mera platt på undersidan.

De bakre övre ramrören är ganska tunna och lite vridna och ganska ”platta”. De nedre bakre ramrören är ganska höga men hyfsat tunna och runda längst bak mot navet. Framgaffeln är halvrak och hyfsat ”grov”.

Färgerna är vitt och svart med några få inlägg av celestegrönt. Sättet som det kombineras ger en snygg cykel – men visst borde det vara mer Bianchigrönt?

Jämför man ramen med förra årets så har den omarbetats något. Det undre ramröret är lite grövre och karbonfibrerna har placerats lite annorlunda än tidigare. Styrröret har blivit grövre nedtill än upptill och vajrarna är dragna internt.

Utrustningsmässigt fungerar delarna bra. FSA-vevar, bromsar som nyper runt Madduxhjulen med Bianchi Reparto Corse-dekaler. Shimano 105-växlar, Selle San Marco Ponza Racingsadel samt styre och styrstam från Bianchi.

Man kanske inte hoppar högt över komponentlistan men sakerna är valda för att hålla hela cykeln på en hyfsad prisnivå, i detta fall runt 20.000 kronor. Ska du byta något så byt hjulen – den gamla sanningen gör sig åter påmind. Hjulen är inte dåliga men det finns bättre och visst är det som så att vi alla är värda ett par fina söndagshjul? Oavsett vad frun eller sambon tycker…

Komforten är bra och om det beror på bakgaffeln som har dekaler som förkunnar: UTSS – Ultra Thin Seat Stays, de är designade även för att böjas, d.v.s. minimera vibrationer ska vi låta vara osagt men vi har kört cyklar som har haft sämre komfort men även de som har haft bättre.

Det hela känns stifft och styvt samt rapp men utan någon tvättbrädskänsla. Håll i bocken och mata på. Ställ dig upp och trampa till över krönet. Bianchi Sempre Pro vill vara med och leka.

Om den gillar backar så gillar den även kurvor men här kräver den något mer, d.v.s. bör passas så att den inte överstyr. Till viss del en vanesak som den vane cyklisten inte alls märker av men för en total nybörjare kan det bli jobbigt i längden.

Kort sagt; Styv så det räcker, komfortabel så det duger men inte ”spitzenklasse” på något men väldigt kompetetiv ändå. En bra kompromiss för den som vill leka proffs eller för dig som vill börja tävla. För 20 papp så får du bra mycket prestanda för pengarna.

Bianchi Sempre Pro Shimano 105 compact

Ram: Sempre Karbon med kevlar, BB30 System, UTTS (Ultra Thin Seat Stay).

Framgaffel: 1.1/8″ Bianchi Full Carbon B4P.

Styrlager: FSA Orbit CE plus – 1.1/8″ integrerat.

Växlar: Shimano 105 Black Label – 10 speed.

Broms/Växelreglage: Shimano 105 Black Label – 10 speed.

Bromsar: FSA Gossamer Custom Logo, Reparto Corse.

Vevparti: FSA Gossamer Compact BB30 – 10 speed, 50/34.

Kassett: Shimano 105, 12/27.

Kedja: FSA Team Issue CN-910, 10 speed.

Hjul: Maddux RX 5,1 LITE Custom Black Logo, Reparto corse.

Däck: Hutchinson Equinox 2, 700x23C.

Styrstam: Reparto Corse Super Light, 2014 aluminium med frontplatta i karbon, 25,4 mm.

Styre: Reparto Corse Compact, 2014 aluminium.

Sadel: Selle San Marco Ponza Power Arrowhead.

Sadelstolpe: Reparto Corse SP-976 karbon, 31,6 mm.

Vikt: 8,0 kg (st. 55) utan pedaler.

Säljes av Monark Exercise

Vid alla tester av produkter och prylar som genomförs av velo.se använder vi oss av Polars produkter såsom, pulsmätare, träningsdatorer, gps:er, wattmätare,  mm för att hålla koll på cyklad sträcka, intensitet, snittfart och liknande – för att inte tala om den egna kroppen!

Som ett av världens ledande märken inom pulsmätning och Smart Coaching kan vi med varm hand rekommendera Polars produkter oförbehållet.

För mer info om Polars produkter www.polar.com/sv