Rapport från Team Trek Swedens träningsläger i Andalusien

Under fjorton dagar i mitten av februari; 7-21 var sex av Team Trek Swedens cyklister på träningsläger i Nerja, närheten av Malaga. Med som ledare var tidigare storcyklisten Mats Harring. Nerja är en populär turiststad känd för sina grottor samt Europabalkongen, den senare kom laget att besöka för att beskåda den storslagna utsikten.  Väl på plats kunde cyklisterna montera ihop sina cyklar och bege sig ut på en lätt runda i kvällsolen för att rulla ur benen efter flygresan.

Efter resdagen började det första blocket med träning. Dag 1 bestod av fyra timmar lugn distans för att mjuka upp benen inför de kommande dagarna och anpassa sig till de nya Trek Madone 5.9 cyklarna. Trek Madone 5.9 med sina lätta och imponerande styva ram, utrustad med 11-delad Dura-Ace 9000 från Shimano, skiljer sig en hel del från vintercyklarna som cyklisterna är vana vid den tiden på året.
Även sadeln Bontrager Paradigam SL skulle sittas in och sadelhöjden skulle justeras upp och ner… Solen strålade under hela passet och höjde förväntningarna på vädret. Vädret höll i sig till Dag 2 då manskapet körde naturliga intervaller i backarna sydöst om Malaga och Dag 3 då vinterbenen fick stifta bekantskap med fart och lagtempo på första gången på länge.

På Dag 4 var planen att runda naturreservatet men sämre väder i form av regn och lägrets första punktering resulterade i ändrade planer. Punkteringen blev även lägrets enda på de slanglösa däcken Bontrager TLR. Överlag var hela teamet mer än belåtna med tubeless-däcken – särskilt vägkänslan som ligger mycket nära tub-däck. Trots det något sämre vädret blev det en runda på drygt sex timmar innan lägrets första vilodag.

Dag 5 var som sagt den först vilodagen vilket innebär en och en halv timmes lugn cykling på lilla kedjehjulet och kaffestopp halvvägs. Vädret var något kyligare än föregående dagar men gårdagens regnmoln hade drivit bort. På eftermiddagen hyrdes en bil för en gemensam utflykt in till storstaden Malaga.

Efter vilodagen inleddes Block 2 med Dag 6 och 4st tröskelintervaller uppför Coto Torrox, en stigning på ca 5 km. Intervallerna kördes individuellt efter en lugnare uppvärmning och efteråt rullade gänget ännu en bit för att skrapa ihop sammalagt fyra timmar. Åtta stycken spurtuppdrag längs kusten uppdelat på fyra efter halva passet och fyra på slutet var utmaningen Dag 7. Mats åkte bakom de sex cyklisterna under uppdragen och konstaterade i likhet med dem – det såg bra ut. Vädret var likväl bra med blå himmel och kring 20 grader vilket lovade gott inför Dag 8 då det var planerat att runda naturreservatet. Planen gick i lås denna gång då vädret höll i sig och laget kunde runda naturreservatet – en cykeltur på sju timmar med episk utsikt över havet samt Sierra Neveda, långa stigningar, svepande utförslöpor och kuperat ödelandskap.

Dag 9 var lägrets andra vilodag med ett lugnt rullpass och kaffestopp. Avslutande Block 3 inleddes på Dag 10 med en monsterrunda med naturliga intervaller på sex och en halv timme. Vädret hade försämrats något och efter två långa stigningar blev gänget piskade av hårda vindar uppe på platån norr om Malaga vilket ledde till hetskörning för att komma hem till hotellet så snabbt som möjligt.

Vädret förbättrades till Dag 11 då laget upprepade rundan med åtta stycken spurtuppdrag fördelat på fyra efter halva passet och fyra på slutet. Samtliga cyklisters ben var möra under de avslutande fyra uppdragen men de kramade ur det sista och det gick för fulla muggar längs kusten, att vinden hade vänt mot under de sista fyra uppdragen resulterade i en härlig mjölksyrafest.

På Dag 12 kördes den sista energin ut ur benen under ihållande regn. Överlag har vi haft tur med vädret som verkligen visat sig från sin bästa sida och samtliga medverkande återvänder hem till snön i Sverige med ”cykelbränna”. Dag 13 kördes det sista passet som var lite lugnare för att inte bryta ner kroppen inför hemresan. Träningslägret har inneburit många mil samt ett första smakprov på fart och hög intensitet inför den stundande säsongen som inleds i Belgien i månadskiftet mars/april. Material och boende har fungerat utmärkt under de två veckorna. Även lagsammanhållningen känns bra vilket vårdar gott då vi närmar oss säsongstarten.

Medverkande på lägret i Malaga:
Ledare:
Mats Harring
Cyklister:
Emil Andersson
Mattias Brolin
Jimmy Bodin
Emil Gabrils
Nils Penton
Marcus Persson