Cykelpendling som nyårslöfte

Under julen har man oftast lite mer ledig tid över än vanligt, och vad passar då bättre än att planera in lite cykling inför det nya året? Kanske du planerar att börja cykla till jobbet som en del av ett nyårslöfte? Här får du några viktiga tips.

Alla vet att det är många fördelarna med att cykla till jobbet. Hälsan blir bättre, plånboken läcker inte lika mycket, och det allmänna välbefinnandet ökar. Det finns massor av praktiska råd för nybörjare, men det är även viktigt att tänka på vilken attityd man har till cyklingen. Det är många som ser att cykla till jobbet som motion de måste uthärda, priset man betalar för att ta ett par kakor till fikat. En rutin som är ett slags straff, och det blir sällan bra. Det bästa sättet att få motion är genom rörelse varje dag, något som integreras i din vardag. Men något som vuxna anser vara motion, det är något som de flesta barn anser vara roligt – att cykla fort. Känslan av vinden mot ansiktet och av att flyga fram längs cykelbanan är faktiskt riktigt härlig.

 

 

Spel och tidsfördriv på bussen

Vad gör man egentligen när man sitter på bussen på väg till jobbet? Många kollar på social medier eller spelar på Storspelare Sweden casino. Det skönt att slappna av och roa sig med spel, och man har dessutom ha en chans att vinna en riktigt bra jackpot. Det finns hundratals olika spel att välja mellan, och var och varannan pendlare spelar spel på väg till jobbet. Det är nästan mer ovanligt att man ser någon som inte använder sin telefon i kollektivtrafiken.

 Men är det inte skönare att ha fått vardagsmotion? Man sover bättre, man kommer att bli starkare och mer uthållig. Hjärtat blir starkare, man förlänger livet. Det fina med cykelpendling är att det kan vara en rolig vardagsmotion . Inte bara är det ofta snabbare än bil eller kollektivtrafik i rusningstrafiken, det är även mer tillförlitligt. Men känn inte någon press att cykla snabbt. Bara för att andra cyklister är snabba, betyder det inte att du måste hålla deras tempo. Ignorera dem och cykla så fort eller långsamt du vill, så länge du är laglig, säker och hänsynsfull i trafiken. Ta en paus någonstans om du behöver. Om du är i en stad kommer du säkert ikapp vid nästa rödljus ändå.

Val av cykel

Vilken slags cykel bör man då ha om man ska cykelpendla till jobbet? Det enda svaret på den här frågan är faktiskt att det inte spelar någon roll. Cykla på vilken typ av cykel du vill, så länge den är säker och laglig. En nyare cykel kan dock vara mer lättkörd och kräver mindre underhåll. Folk cykelpendlar med gamla damcyklar med korg på styret, och det går precis lika bra som att använda en ny sportig stadsracer. Välj något som passar dig. När man cykelpendlar kommer man att få massor av frisk luft, och man får uppleva årstiderna på ett helt annat sätt. Man känner den första smekningen av vårsolen på kinderna, och man känner när luften blir hög och ren en tidig höstdag. Det är en anledning att njuta. Man måste faktiskt inte cykla varje dag. När det är kolsvart och stormigt ute är det inte alltid så kul, och ibland känns det bättre att ta bussen. Och det är helt okej – lite motion är bättre än ingen motion!