Så bettar du på Cykling

Cykelns historia må vara anrik och sträcka sig tillbaka till 1700-talet men bettingens livslängd är ännu längre än så. Redan på grekernas tid bedrevs vadslagning när dåtidens olympier gjorde upp i brottning. Idag går det fortfarande att betta på brottning men utbudet har växt lavinartat och innefattar givetvis en drös olika andra sporter också. En sport som många gillar att betta på är cykling. Framförallt under sommaren när de stora tävlingarna avgörs. 

Är du intresserad av betting på cykel och sport? Isåfall finns det mycket att välja mellan och förutsättningarna för spelarna idag kan inte vara mycket bättre med mängder av spelsidor att välja mellan. Till skillnad från fotboll och ishockey finns det andra saker att tänka när du bettar på cykel och för att få ut mest av din betting på cykling bör du vara påläst och veta skillnaden mellan olika lopp samtidigt som ditt finns flera parametrar att ha i åtanke vid betting på cykling. 

Så bettar du på bancykling

Det finns framförallt två olika typer av cykling. Du har dels bancykling där de tävlande cyklar runt på en bana – individuellt eller i lag – i olika varianter.  Utöver det finns det distanslopp på vägar utomhus och det är det som drar störst intresse. Loppen kan variera från så lite som 8 km upp till multilopp där 350 mil ska avverkas i olika etapper.  

Beroende på vad du ska betta på finns det olika saker att tänka på. När det kommer till bantävlingar är det framförallt OS, World Championship och VM som lockar. Det finns flera olika lopp som det går att betta på i bancykling. Här är några av spelarnas favoriter:

 Sprint – Loppet är mellan 250- 1000m. Vanligtvis är det en-mot-en där vinnaren är den som först tar sig förbi linjen. 

Scratch – 15 km för män och 10 km för kvinnor där det gäller att komma först över linjen. 

Pursuit – Lagtävling eller individuellt – Lagen börjar på varsin sida om banan. Målet är att klara distansen så fort som möjligt eller fånga motståndaren.  

Time Trial – Cykla mot klockan – snabbaste tiden vinner. 

Keirin – Startfarten bestäms av ett fordon som drar cyklarna upp till hastigheten. När fordonet släpper de tävlande ska cyklisterna tävla mot varandra om vem som tar sig först över mållinjen. 

Omnium – En så kallad multidisciplin där cyklisterna tävlar i scratch, pursuit, time trial, snabbaste loppet och utslagnings-race.

 Betta på Etapplopp

När du istället ska betta på distansloppen och de stora evenemangen är det andra saker att tänka på. Framförallt gäller det att hålla koll på de olika loppen och deltagarna. En cyklist som är bra på sprint får det tuffare i en bana där det är mycket stegringar. Det finns tre olika typer av etapp-cykling. Dessa är singel race, time trials och steg race. Det sistnämnda kalls också för tours och är de mest omtyckta att betta på. Tre tours är kändare än de andra och det är också på dessa lopp du hittar de bästa oddsen och de mest intressanta marknaderna. Men givetvis går det också att betta på klassiska svenska motionslopp som vätternrundan, där ett nytt rekord nyligen slogs.   

Giro d’Italia

Det tuffaste av de alla loppen sägs det även om Giro d’Italia inte har riktigt samma status som Tour de France. Eftersom det är ett väldigt tufft lopp är det viktigare med lagtaktik här än någon annanstans. Giro d’Italia är det kronologiskt första av de tre stora årliga loppen och för den som vill betta på cykelloppet finns det bra marknader.  

Tour de France

Utan tvekan det mest hyllade loppet av de alla, båda bland tittare och spelare. Med 21 olika distanslopp är Tour de France sommarens höjdpunkt för många och det finns inget cykellopp som spelarna föredrar mer. Den som leder loppet har den klassiska gula ledartröjan. 

Vuelta a Espana
I Spanien går det sista av de tre loppen som också är det minst åtråvärda och brukar räknas som  det minst krävande av de tre. Tidsplaceringen mellan Tour de France och VM gör också att den inte drar samma intresse som ”Girot” eller Tour de France.

Betting

 Tänk på detta i din betting på cykling

Olika cyklister har olika styrkor som passar olika banor. Håll koll på deltagarnas egenskaper och banans förutsättningar för att maximera vinstchanserna. Endast tre deltagare i världshistorien har vunnit samtliga tre individuella tävlingar. En sprinter är till exempel inte lika bra på ett lopp med mycket stegringar medan en immun mot mjölksyra klarar de tuffa stigningarna bättre.  

I de olika tävlingarna är det lag som tävlar, ofta om nio cyklister. Ett lag kan ha ett starkt kollektiv och kanske dominera de tuffa loppen men på snabba lopp har de eventuellt inte den individuella skickligheten för att vinna. Detta och mycket annat gäller det att ha i åtanke i betting på cykling.