Sara Penton avstår lagtempot – guidar Lisa Nordén istället

Sara Penton tvingas avstå lagtempot i World Tour.
En tandoperation, efter en tidigare krasch, gör att Team Virtu-proffset behöver en extra vilodag för att fokusera på Vårgårdas linjelopp på söndagen.

Istället fick hon per bil guida World Tour-debutanten Lisa Nordén runt den delvis nya bansträckningen av det 145 kilometer långa loppet.

– Lite insidertips kan jag säkert ge henne. Det blir mitt femte år här på hemmaplan. Samtidigt är det bra för mig att se banans nya partier. Win-win, alltså, säger Sara Penton till vargardacycling.se

Vad är det viktigaste Lisa ska tänka på?
– Hon är stark så det räcker. Men hon får inte stressa upp sig över att det är världsåkare runtomkring i klungan. Man måste tänka att jag är tillräckligt bra för att ha här att göra.

SM-ettan från 2017 har haft en tungperiod de senaste säsongerna. Inte nog med krascher och sjukdomar. Hennes danska lag, Team Virtu, har också annonserat att man lägger ned damverksamheten efter säsongen.

– Jag bankar på de dörrar jag kan men har inte något klart för nästa säsong ännu. Men jag hoppas det löser sig på ett eller annat vis.
Vårgårdas lagtempo, 35 km mellan Vårgårda och Herrljunga, är ett av få i World Tour. Disciplinen ingår inte längre i VM utan har ersatts av en ”mixed-stafett”.

– Några av teamen satsar ändå på lagtempot för att plocka UCI-poäng. För flera åkare är det också en möjlighet att ”skärpa upp” benen inför linjeloppet, säger Sara Penton.

Stora favoriter är Boels Dolmans med välmeriterade stjärnor som Anna van der Breggen, Amy Pieters, Chantal Blaak och Jolien d´Hoore i sin preliminära uppställning. Teamet jagar fjärde raka segern.  Enda svenska deltagare är Hanna Nilsson som kör för slovenska teamet BTC City.