SCF: Senaste nytt om den nya organisationen

Man blir föga förvånad när man läser senaste nytt om Svenska Cykelförbundets  nya organisationsplan. Kretsen av de som ska styra Sveriges Cykelförbund blir bara mindre och mindre och läser man valbredningens förslag till de olika posternas om ska besättas inser man hur snäv kretsen folk ska plockas ifrån är… Det gränsar till nepotism å det allra grövsta. Vad tycker ni andra?

 Organisationsplan för Elit/Landslagsverksamheten
2013-02-20 13:11

Svenska Cykelförbundet gör i sin nya organisationsplan som presenterades innan nyåret, en del omfördelningar inom elit- och landslagsverksamheten inom alla grenar. Organisationen effektiviseras genom att renodla de ansvarigas arbetsuppgifter som coacher och till sin hjälp har de gemensamma resurs för det administrativa och praktiska runt resebokningar, materialhantering etc.

Sportchefen ansvarar ytterst för hela verksamheten och jobbar i ett nära samarbete med varje coach. Fokus på yngre cyklister, framförallt junior och U23, är första prioritet och siktet är inställt på OS 2016 samt ett långsiktigt mål mot OS 2020 där visionen ”Svensk cykel, världens bästa” skall uppnås!

SCF kommer att ha fast uttagna landslagstrupper i senior, U23 och junior (längre fram också en ungdomstrupp). Dessa trupper tas ut av Sportchefen tillsammans med respektive coach.

Förbundskaptener blir High Performance Coach (HPC)
High Performance Coach är en renodlad coach som skall driva uttagna landslagstrupper säsongsvis, där en nära kontakt med varje cyklist är högsta prioritet på arbetsschemat. HPC tar ut landslagstrupper tillsammans med Sportchefen och har ansvar för planering av läger, tävlingar och träningar för uttagna cyklister.

I slutet av oktober efter genomfört VM kommer en utvärdering av den nya rollen att göras. Denna utvärdering kommer att ligga till grund för en fortsatt utveckling av organisationen.

Ny High Performance Coach Herrar Landsväg
Första uttagna coach för Herrar Landsväg är Mattias Reck – Göteborg.
En lyhörd tränare med stora kunskaper inom träning/coachning och som har funnits med på allra högsta nivå runt våra cyklister under några år. Rak, ärlig och rättvis. Mattias har ett brett förtroende bland våra elitcyklister och ett enormt kunnande runt träning och upplägg för att formtoppa sina cyklister.
Vi ser Mattias som en 100%-ig optimal lösning för att ta Sveriges herrar till yppersta världselitnivå.

Säsongen 2013
Inga stora förändringar kommer att ske med tävlingsuppdragen jämfört med säsongen 2012, förutom att fokus flyttas mot den yngre generationen – svensk cykels framtid!
De ekonomiska resurserna läggs främst på VM och många uppdrag riktade mot junior och U23 för att utveckla dessa cyklister inför kommande OS och VM. I detta ligger också en långsiktigare strategi då förändringar kommer att ske inom UCI senast 2015, där World Tour-lagen kommer att bli tvingade att ha farmarlag vilket i sin tur kommer att betyda färre lopp där landslag kan få plats att delta.

Utvärdering av landslag och organisation kommer att göras efter genomfört VM.

Fler High Performance Coacher kommer att presenteras inom kort.

/Styrelsen

Svenska Cykelförbundet