Shakila lärde sig cykla och körde Halvvättern

Hon lärde sig cykla för ett år sedan. På söndag eftermiddag rullade en lycklig Shakila Hussaini i mål i Halvvättern, efter 15 mils cykling.
- Det var jobbigt, men inte jättejobbigt, säger hon. Vätternrundan är nog värre, det kanske blir den nästa år.

Shakila Hussaini lärde sig cykla för ett år sedan. På söndagen var hon en av drygt 6 000 som tog sig runt de 15 milen i Halvvättern.

Hon lärde sig cykla för ett år sedan. På söndag eftermiddag rullade en lycklig Shakila Hussaini i mål i Halvvättern, efter 15 mils cykling.
- Det var jobbigt, men inte jättejobbigt, säger hon. Vätternrundan är nog värre, det kanske blir den nästa år.

Shakila Hussaini har tränat hela våren med Halvvättern som mål. Hon är en av ett tiotal nyanlända ungdomar som har deltagit i Cykla tillsammans, ett integrationsprojekt som Vätternrundan har drivit tillsammans med Motala kommuns ungdomsverksamhet Hallen, MAIF Cykel, Studiefrämjandet och SISU. Shakila har bott i Sverige i två år och hennes prestation är minst sagt imponerande, med tanke på att hon lärde sig cykla för bara ett år sedan.

- Ja, förra sommaren. Man måste ju kunna cykla, säger hon och skrattar. Det har varit varmt i dag, men det gick bra. Vi har druckit en hel del. Jobbigast var backarna, fast Ombergsbacken var inte så farlig som jag hade trott.

Värmen blev en tuff motståndare för Shakila och de tusentals andra cyklister som körde något av söndagens båda lopp; Halvvättern över 15 mil och premiärloppet Vätternrundan 100 km. Av de 6 240 startande i Halvvättern kom 6 117 i mål och 123 fick bryta loppet. Och många cyklister som kom i mål var rejält tagna efter ett antal cykeltimmar i närmare 30-gradig värme.

- Det har varit många trötta och slutkörda cyklister, säger arrangemangschef Sven Montelius. Och vi har fått göra en del förändringar på grund av värmen, med mer vatten i målområdet till exempel. Vi gör vad vi kan, men det är viktigt att cyklisterna också tänker på att dricka ordentligt under tiden de kör.

Premiär för elcyklar
För första gången var det i år tillåtet att cykla elcykel i ett av Vätternrundans lopp. En av dem som nappade på det var miljöminister Karolina Skog, som cyklade premiären av det nya loppet Vätternrundan 100 km. Vätternrundan 100 km lockade 273 deltagare, varav ett 30-tal cyklade elcykel. Och Karolina Skog var mycket nöjd med sin runda efter målgången.

- Det har varit en jätterolig dag. Varmt, men jättetrevlig stämning. Det var mitt första cykellopp någonsin och det var möjligheten att cykla elcykel som gjorde att jag vågade prova över huvud taget. Att kunna köra elcykel tar ner trösklarna för sådana som jag.

Eva Kronqvist från Gnesta har kört Tjejvättern tre gånger, men har skadat knät och kan numera inte cykla längre sträckor på vanlig cykel. Hon är en av dem som har uppmuntrat Vätternrundan att tillåta elassistans.

- Det har varit jättefint i dag och det var så roligt att jag kunde göra det här, säger hon. Förra året kunde jag inte vara med och cykla, så det var en underbar känsla att bara kunna vara med igen.

Totalt startade över 12 000 cyklister när Cykelveckan under helgen inleddes med MTB-Vättern, Tjejvättern, Halvvättern och Vätternrundan 100 km. Av de 12 273 startande kom 12 097 cyklister i mål i något av loppen.

I fredagens MTB-Vättern startade 1 484 åkare och av dem fullföljde 1 448. I Tjejvättern, som kördes över tio mil på lördagen, kom 4 276 cyklister till start och de hade närmast perfekta förhållanden på sin tio mil långa cykling, med varma temperaturer, mestadels molnig himmel och svag vind. Hela 4 260 cyklister tog sig runt alla tio milen, bara 16 bröt loppet.

Nu väntar Vätternrundan med start 19.30 fredagen den 15 juni. Över 23 000 cyklister är anmälda till världens största motionslopp på cykel, 30 mil runt Vättern. Redan på torsdagen startar cykelhelgen med Retrovättern och Vättern GP.

Direktlänk till Vätternrundans resultatsida över samtliga åkare:

http://vatternrundan.se/resultat/