Skänk Sram en tacksamhetstanke – även Campagnolo behövs

Häromdagen var jag inne i en av Stockholms större cykelbutiker och efter att ha strosat runt bland alla de cyklar som bjöds ut till försäljning slog det mig att vi borde skänka komponenttillverkaren Sram en tacksamhetstanke; av alla de cyklar som fanns i butiken var det inte en enda som var utrustade med Campagnolo! Hade inte Sram tagit fram sina landsvägsgrupper för sex-sju år sedan så hade komponentvalet du hade kunnat göra varit; Shimano, eller Shimano, eller Shimano, eller Shimano…!? Och hur skoj hade det varit? Missförstå oss rätt; Shimanos prylar funkar alldeles utmärkt, men möjligheten att kunna välja är väl värd att försvara. 

Ja, visserligen kan du fortfarande göra en ”a-la-carte” och skräddarsy en ram med utvalda komponenter och då välja delar ur Campagnolos sortiment, eller Sram också för den delen. men jämfört med för 20-30 år sedan så säljs de flesta cyklarna idag ”cykelfärdiga”, dvs, du går in i butiken, väljer komplett cykel, tjackar upp dig på lite tillbehör, ett par skor, en hjälm, några cykelplagg och sedan åker du hem och svingar dig upp på cykeln – allt är klappat och klart och här har Shimano en förkrossande majoritet av utbudet.

Hade inte Sramgubbarna en kväll på en bar i Chicago börjat rita upp sin dubbel-tap-funktion på en servett, dvs tagit fram idéerna bakom tanken att man skulle föra spaken åt SAMMA håll både för en ned- och uppväxling så hade cykelvärlden stått på kanten till monopol och hur roligt hade det varit? De rika få som har råd att köpa Campagnolos Super Record EPS, dvs gruppen med elektriska växlar, får slanta upp cirka 37.000 kronor och hur många är dessa personer? 

En Shimano105-grupp kostar endast cirka 6.000 kronor ,och då ingår bak- och framnav! Är det nu någon som tror att han cykla fortare med Campas EPS-grupp än med Shimanos 105-dito så är denna person ute och cyklar. Men, det är klart, det går ju att välja en Campagnolo Chorusgrupp som faktiskt är hyfsat prisvärd till ett pris av cirka 12.500 kronor.

Nu kan vi faktiskt välja även mellan Sram och dess grupper; flaggskeppet är Red 12 som kostar cirka 16.000 kronor. Deras billigaste grupp, Rival, kostar knappt cirka hälften, strax under 7.000 kronor medan deras mellangrupp, Force kostar cirka 10.00 kronor. 

Väljer du att utrusta din specialbeställda ram med Shimanos värsta grupp; Dura Ace 9070 DI2 så kostar det dig cirka 28.000 kronor. En kabelsköt grupp, dvs en mekanisk Dura Ace, kostar cirka 12.000 kronor mindre, dvs strax över 16.000 kronor.

Men, som bekant är, så fungerar ju ”marknaden” som så att den ger oss det vi vill ha och helt klart är det att ”marknaden”, dvs vi konsumenter, visar att det är Shimano vi vill ha, eller är det som så att det ligger andra orsaker bakom? Monopol är aldrig bra och tänk tanken vad det kan göra med prissättning, val av vart man ska leverera, teknisk utveckling med mera.

För min del tror jag att Shimano INTE vill att Campagnolo försvinner från marknaden, likaså Sram. Mot vilka andra ska de mäta sig när det gäller att ständigt förfina cykelkomponenterna och utveckla produkter mot bättre fungerande år efter år?

Senast i den utvecklingen för Shimano är enligt rykten en elektronisk grupp för mtb; XTR DI2, dvs elektriska växlar för mountainbruk. Bilder cirkulerar på nätet och logiskt sett är denna grupp ett naturligt steg i cykelkomponenternas ”evolution”…

Utvecklingen snurrar vidare och oligopolmarknaden blir tyvärr mindre och mindre  - Vill vi det!