Skolbarn designar sina egna cyklar

Idag går startskottet för en tävling riktad till grundskolor i Sverige, som Crescent och Skolklassikern anordnar tillsammans. Eleverna designar en cykel och får rita utseendet på sin favoritcykel.

Instruktioner – utdrag från moment i designskolan

- Genom Skolklassikern har vi fått många barn att intressera sig mer för cykling. Nu vill vi också väcka nyfikenheten kring hur en cykel blir till. Det känns ju egentligen helt logiskt att de som ska cykla på våra cyklar är med och påverkar hur de ser ut, menar Johanna Smedberg marknadschef Crescent.

Vinnaren kommer att få ett exemplar av sin egendesignade cykeln med utgångspunkt i sitt tävlingsbidrag och får ta med klasskamraterna till cykelfabriken i Varberg. Eleverna tävlar individuellt och designtävlingen är ett frivilligt, extra moment i Skolklassikern. Tävlingen pågår 1 februari – 15 april 2019.
Crescent arbetar aktivt för att inspirera barn i skolan till rörelse och bättre hälsa. I en rapport från Folkhälsomyndigheten i januari 2019, visas att svenska skolelever sitter stilla för mycket, något som har en negativ inverkan på hälsan både psykiskt och fysiskt. Endast 14% av skolbarnen rör på sig minst en timme varje dag.
Ett led i Crescents engagemang för en aktivare vardag är samarbetet med Skolklassikern.
Grundkonceptet i Skolklassikern är en hälsoaktivitet för alla elever i årskurs F-6 där klassen tillsammans och på hemmaplan ska klara av de sträckor som ingår i de stora och traditionella motionsloppen inom En Svensk Klassiker (Engelbrektsloppet/Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och TCS Lidingöloppet), där cykelmomentet innebär att klassen gemensamt når minst 300 km.