SÖRABs cykelsuccé fortsätter

Efter en testperiod blir nu SÖRABs cykelåterbruk permanent. Cykelåterbruket ger SÖRABs kunder möjlighet att lämna in sin begagnade cykel, en cykel som sedan köps upp av Easy Recycling som säljer den vidare.

 

SÖRAB återbrukade, i samarbete med Easy Recycling, ungefär 1300 cyklar under 2018. Foto: MostPhotos.

Efter en testperiod blir nu SÖRABs cykelåterbruk permanent.
Cykelåterbruket ger SÖRABs kunder möjlighet att lämna in sin begagnade cykel, en cykel som sedan köps upp av Easy Recycling som säljer den vidare.
– Att samarbeta med SÖRAB är bra på väldigt många sätt. Det är väldigt viktigt och kul att återbruka det som går att återbruka, säger Bill Thernström, Easy Recycling.

Möjligheten att lämna in sin förbrukade cykel på SÖRABs anläggningar Hagby, Smedby och Stockby startade som ett pilotprojekt 2018. Först ut var Stockby 1 mars och sedan följde Hagby efter den 25 mars och sist ut var Smedby i oktober. Under perioden har närmare 1900 cyklar lämnats in på de tre anläggningarna och av dessa har Easy Recycling tagit hand om och återbrukat ungefär 1300.
– Vi har återbrukat nästan 75 procent av cyklarna. Det är bra att vi har tagit om hand, renoverat och sålt vidare så många men vi vill köpa upp ännu fler i framtiden. Det finns verkligen en handelspotential i cyklar och vi hjälper miljön genom att skapa ett värde i återvunnen i metall. Det viktiga är att saker återbrukas och fungerar. Samhället måste gå mot mer återbruk, säger Bill Thernström.
Easy Recycling håller på att bygga en större anläggning med lager och verkstad i Huddinge (där den nuvarande butiken och verksamheten finns) för att kunna öka omsättningen. Hittills har de behövt varit lite stränga i sin bedömning och enbart köpt de bättre cyklarna.
– När det nya lagret och verkstaden står klart kommer vi att kunna ta emot 85 procent av de inlämnade cyklarna. Jag ser fram emot att kunna rädda fler cyklar än vad vi kan idag, säger Bill Thernström.
De cyklar som ratas av Easy Recycling idag är oftast i väldigt dåligt skick. Bland annat har en del rostiga mountainbikes från 90-talet av dålig kvalité och lågt återbruksvärde gått till SÖRABs materialåtervinning istället. Ibland händer det att folk lämnar in riktiga vrak där till exempel ramen är sågad på mitten men oftast är det väl fungerande cyklar med några år på nacken.
Bill Thernström, Easy Recycling. Foto: Privat.

Att köpa återbrukade cyklar är väldigt populärt enligt Bill Thernström.
– Det finns ingen poäng i att köpa en ny cykel när de begagnade vi säljer är så bra och välfungerande.
De cyklar som går åt snabbast är framförallt svenska retroklassiker och äldre dam- och herrcyklar av god kvalité med en till tre växlar. När det gäller barncyklar är oftast kunderna lite mer kräsna och de mindre cykelvarianterna är därför svårare att sälja – till privatpersoner. Företag däremot köper gärna upp cyklarna och skickar de vidare till Östeuropa och olika länder i Afrika. Det är även högt tryck från verkstäder som vill köpa upp reservdelar.
Hittills är SÖRAB det enda kommunala avfallsbolag Easy Recycling köper upp cyklar ifrån. Och Marcus Jäger, konceptutvecklare på SÖRAB är nöjd med samarbetet.
– Det är bra att vi återbrukar cyklar eftersom det gör att vi kliver uppåt i avfallstrappan utan att vi tappar intäkter. Om man lämnar en cykel till oss kan vi garantera att den kommer återbrukas. Vi tar hand om allt material och tar därmed vårt ansvar som bolag. Jag uppskattar att Easy Recycling är ett hållbart företag som värdesätter att cyklarna får fortsätta att leva, säger han.
Easy Recycling gör även affärer med olika kommuner i Stockholm samt fastighetsbolag. Och affärerna går bra.
– Det är en jättestor efterfrågan på begagnade cyklar i Stockholm, större än vad vi har cyklar till. Vi säljer oftast slut på vårt lager och jag ser fram emot att vi får mer plats och ett bättre flöde med våra nya lokaler i Huddinge. Vår framgång ligger i att vi är väldigt billiga, priset avgör. Vi säljer inte cyklar över 1000 kronor, säger Bill Thernström.
Vad är det bästa med cyklar och att cykla?
– Det finns bara fördelar med att cykla. Det är det bästa transportmedlet i stan, miljövänligt, bra för hälsan och en cykel tar lite plats. Det är väl enbart på längre sträcker cykeln har nackdelar. Inne i stan kommer man snabbare fram med en cykel och det är mycket smidigare så länge det inte regnar eller är snökaos. Dessutom är återbrukade cyklar inte stöldbegärliga på samma sätt som nya cyklar. Jag cyklar väldigt mycket själv och köper enbart begagnade cyklar. Jag köper aldrig någonting nytt förutom kläder.

Lär mer om SÖRAB här: https://www.sorab.se/
Läs mer om Easy Recycling här http://www.easyrecycling.nu/