Startplatsen för Vasaloppet 45 och Nattvasan 45 flyttas – stor arbetsinsats pågår för att säkra Vasaloppsspåret

På grund av rådande väderförhållanden och bristen på snö i Vasaloppsarenan har Vasaloppet tagit beslutet att flytta starten för två av vinterveckans lopp. Det är Vasaloppet 45 (f d Halvvasan) och Nattvasan 45 som kommer att starta i Evertsberg istället för i Oxberg. Samtidigt pågår just nu arbetet för att snösäkra Vasaloppsspåret inför vinterveckan 2020.

 

På grund av rådande väderförhållanden och bristen på snö i Vasaloppsarenan har Vasaloppet tagit beslutet att flytta starten för två av vinterveckans lopp. Det är Vasaloppet 45 (f d Halvvasan) och Nattvasan 45 som kommer att starta i Evertsberg istället för i Oxberg. Samtidigt pågår just nu arbetet för att snösäkra Vasaloppsspåret inför vinterveckan 2020.

Den milda och snöfattiga vintern i stora delar av Sverige fortsätter att påverka snöläget i Vasaloppsarenan. Söndagens kraftiga regn och blåst påverkade spåret på flera ställen och nu i dag, måndag morgon, drog en stor arbetsinsats igång för att säkra spåren mellan Sälen och Mora så att alla lopp under Vasaloppets vintervecka 2020 kan genomföras.
– Vi har hela tiden haft en plan och känt oss trygga med den men regnet i kombination med plusgrader och blåst i helgen blev ännu en utmaning. Nu jobbar vi för att få till spåren och vi har en fantastisk uppbackning från våra klubbar och lokala entreprenörer. Det kommer att krävas mycket jobb men om vädret framåt blir som prognosen säger utgår vi från att vi ska kunna köra alla lopp, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.

Under söndagen pågick flera inspektioner längs den nio mil långa arenan. Sportchefen Tommy Höglund skidade de 23 kilometerna från Mångsbodarna ner till Evertsberg i regnet för att få koll på situationen. På andra sträckor tog arenapersonalen sig fram med fyrhjuling och redan i går pågick arbete med att exempelvis dika ur marken för att få vattnet att rinna undan på vissa kritiska ställen.
– Nu har vi identifierat att det finns partier som är helt okej och partier där vi måste lägga på mer snö. I dag fortsätter vi arbetet och vi har ett hundratal personer på plats som jobbar i hela arenan med att skotta snö, köra snö, fortsätta dika ur vattenfyllda stråk och överlag få Vasaloppsspåret i skick efter helgens kraftiga regnväder, säger Tommy Höglund.

När besked om helgens väntade väderprognos kom tidigare i veckan drogs förberedelserna igång direkt. En förfrågan skickades ut till ägarföreningarna och på bara några timmar hade ett hundratal personer slutit upp och erbjudit sin hjälp.
– Vasaloppet berör hela regionen och det visar sig verkligen i sådana här situationer. Alla ställer upp och nu jobbar vi på för att kunna ta emot de närmare 57 000 anmälda deltagarna till Vasaloppets vintervecka 2020, säger Tommy Höglund.

Flytt av startplats
I dagarna togs också beslutet att Vasaloppet 45 och Nattvasan 45 får en ny startplats till följd av de rådande väderförhållandena. I vanliga fall startar båda loppen i Oxberg och går sedan runt Oxbergssjön, en slinga på 7 kilometer, innan spåret går in i Vasaloppsarenan vid Vasslan, strax ovanför kontrollen i Oxberg. Nu flyttas startplatsen för de båda loppen till kontrollen i Evertsberg.
– Just nu krävs det för stor insats att lägga ut snö och dra spåren runt sjön. I och med flytten av starten till Evertsberg väljer vi att prioritera Vasaloppsarenan där även de andra loppen går, säger Tommy Höglund.

En konsekvens av att startplatsen flyttas är att både Vasaloppet 45, med 3 270 anmälda deltagare och Nattvasan 45, med 462 anmälda tvåmannalag, nu kommer att bli 43 kilometer istället för 45. I övrigt handlar det främst om praktiska förändringar.
– Under morgonen har vi skickat ut ett mejl till alla berörda där vi meddelar flytten av startplats och ger all information om parkering, bussar till start och dylikt. Vi tror att alla har förståelse för vårt beslut och det ska inte behöva innebära några större olägenheter, säger Tommy Höglund.

Vasaloppet uppdaterar information om snöläget i arenan löpande i sociala kanaler, Facebook och Instagram, samt på www.vasaloppet.se


Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2020
Fre 21 feb: Vasaloppet 30 (f d Kortvasan). 30 km. Start Oxberg
Lör 22 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg
Sön 23 feb: Ungdomsvasan. 9/19 km Start Eldris/Hökberg
Sön 23 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen
Mån 24 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen
Tis 25 feb: Vasaloppet 45 (f d Halvvasan). 45 km. Start flyttad till Evertsberg
Fre 28 feb: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen
Fre 28 feb: Nattvasan 90. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen
Fre 28 feb: Nattvasan 45. 45 km. Tvåmannalag. Start flyttad till Evertsberg
Lör 29 feb: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris
Sön 1 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen (FULLTECKNAT)

Vasaloppets sommarvecka 2020
Fre 14 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen
Fre 14 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen. Start Sälen
Lör 15 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen
Sön 16 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg
Sön 16 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg
Sön 16 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 22 aug: Trailvasan 30. 30 km. Start Oxberg
Lör 22 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 22 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen
Lör 22 aug: Vasastafetten. 90 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen
Lör 22 aug: Vasakvartetten. 90 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen