Succé för virtuell cykling – dödsslaget för tävlingar arrangarade på landsväg?

Succé för Svenska Cykelförbundets virtuella cup i e-cycling
22 mars avrundar Svenska Cykelförbundet vårens cupomgång i SWE Cup e-cycling på Zwift med ett virtuellt uppvisningsrace. Cupen har lockat över tusen deltagare och Svenska Cykelförbundets generalsekreterare Leif Karlsson ser stor potential i den växande disciplinen.

Umeåcyklisten Jessica Edqvist vann damernas A-klass med 66 poäng.
Den 5 mars avgjordes den virtuella cupen SCF SWE Cup e-cycling med herr och damklasser för våra svenska cyklister. Cupen är den första digitala seriecupen i förbundsregi och gensvaret har varit enormt. Över tusen cyklister har deltagit i de fem cup-omgångarna som livesänts med kommentatorer på Svenska Cykelförbundets kanaler.- Svenska Cykelförbundet ser en otroligt stor potential i den växande disciplinen e-cycling. Vi har som ambition att fortsätta utveckla disciplinen och ser e-cycling som en potentiell ny grengrupp inom Svenska Cykelförbundet. Inom kort kommer vi även ha en diskussion med våra samarbetspartners om att förlänga årets e-cycling säsong, då vi på grund av corona ställt in planerade nationella utomhusarrangemang, under mars och april.

Till söndagens uppvisningsrace har de 30 bästa dam-och herrcyklisterna bjudits in att delta. Tävlingen skulle ursprungligen ha hållits i samband med Svenska Cykelmässan (som ställts in pga coronaläget) med åtta cyklister i varje klass. Nu tävlar deltagarna i stället från sina respektive hem, eller träningslokaler runt om i landet.

- Sverige har många duktiga cyklister inom e-cycling och internationellt ligger vi i toppskiktet inom e-cycling. Förbundet har tidigare arrangerat ett SM på Zwift. Nu var vi tvåa i världen med att arrangera en virtuell cykel-cup i förbundsregi, säger Peo Johansson, på Svenska Cykelförbundet som ansvarat för arrangemanget tillsammans med Guided Heroes, Wahoo, och Swedish Zwift Rider.

Zwift erbjuder interaktiv cykling året om via en global plattform där motionärer möter proffs och aktiva tävlingscyklister. Man kör och umgås via träningspass och tävlingar i olika virtuella världar. Det enda som behövs är en Zwift-kompatibel trainer och en installerad mjukvara på en enhet som kan projicera världarna på dator, platta, smartphone eller tv. Det arrangeras hundratals lopp dagligen världen över och cyklisten får upp all träningsdata via plattformen.

Att Sverige som nation ligger i framkant inom e-cycling beror framför allt på vinterklimatet. Men nu när coronaviruset begränsat tränings-och tävlingsverksamheten inom cykel, ger den virtuella träningsformen både landslagscyklister och motionärer möjlighet att hålla igång träningen.

SCF uppvisningsrace på Zwift

När: Söndag 22/3 kl 11:00 Damer. kl 13:00 Herrar
Var: Yorkshire 2019 UCI Worlds Harrogate Circuit 2 varv  (länk till banan https://zwiftinsider.com/yorkshire/ )
Hur: Vi kommer att köra detta som vi gjorde under SWE Cup, det kommer bli intervjuer av några cyklister innan loppen (var beredd på telefon). Vi lägger upp länkar till livesändningen på Svenska Cykelförbundets FB och Youtube. 

Resultat SCF SWE Cup Racing League

Grupp A Herrar

1:a Ulf Bäcker 162 poäng

2:a Pär Bäcker 152 poäng

3:a Johan Norén 131 poäng

Grupp B Herrar

1:a Anders Jönsson 116 p

2:a Henrik Andersson 103 p

3:a Joakim Nordqvist 96 p

Grupp C Herrar

1:a Christian Olsson KCK 151 p

2:a  Robin Bessing TUG CK 126 p

3:a Jimmy Drufva 125 p

Grupp D herrar

1:a Auris Pelanis 71 p

2:a Martin Björgvik 66 p

3:a Eric Oberg 58 p

Grupp A Damer

1:a Jessica Edqvist 66 p

2:a Jonna Olin 53 p

3:a Marlene Bjärehed 51 p

Grupp B Damer

1:a Anna Embring 58 p

2:a Carina Winell 37 p

3:a Matilda Johansson 36 p

Grupp C Damer

1:a Maria Svensson 93 p

2:a Therese Kaldegard 83 p

3:a Emma Juslin 81 p

Grupp D Damer

1:a Susanne Nystrand 11 p

2:a Puck Linda Engström 11 p

3:a Anneli Lidman 6 p


Följ länkarna för slutresultat

Herrar A, B, C, D, resultat här: https://www.zwiftpower.com/league.php?id=238

Damer A, B, C, D, resultat här: https://www.zwiftpower.com/league.php?id=239

Den som är nyfiken på att se livesändningarna i efterhand kan titta här