Tacx Trainers: Fantastiska manicker för träning

Det skall till järnvilja att träna utomhus en hel vinter så för de flesta blir inomhuscykling alternativet för att hålla flåset uppe. Och tro oss, det kommer även dagar i vår/sommar när en trainer kan vara ”handy” att ha tillgång till, tex vid kyligt väder, regn, eller då du på grund av tidsbrist måste pressa in ett effektivt intervallpass. Många använder även en trainer till uppvärmning inför en tävling.

Att träna på en stiff testcykel känns inte som något roligt alternativ och spinning är väl bra – men då på bekostnad av sittställning och annat.  Även om själva spinningcyklandet tillsammans med andra väger upp de största nackdelarna.

Nej, har du som målsättning att få ut maximal kvalitet ur varje träningspass genom att på ett enkelt sätt mäta allt från kadens, avstånd, hastighet och hjärtfrekvens så kan lösningen på detta vara en trainer. Vi har testat två stycken från Tacx, en Flow och en Satori. Först ut är Flowmodellen. Här följer testpilot Millas rapport om hennes första kontakt med detta träningsmedium:

Platt Ikea-paket
”När jag började med att försöka få ihop den första trainern (har provat två olika; Tacx Flow och Tacx Satori), var det med inställningen att detta inte är något problem! Varken att förstå funktioner eller att montera ihop skapelserna då de kom i platta paket a la Ikea…

Det tog några försök innan jag kom på hur man skulle göra. Hjälp kom även via  en installationsvideo på Youtube! En glad tysk man med en härlig precision i sitt pedagogiska framförande fick mig att förstå hur sakerna skulle monteras.

Nu var det dags att lägga upp en bra träningsplan. Det visade sig vara mycket svårare än jag hade föreställt mig. Mycket på grund av att jag saknar grundläggande kunskaper i hur jag ska planera en träningsrunda.

Att cykla ute är en sak. Där styrs jag av underlaget, vädret, backar och dalar per automatik. På det kan vi även lägga en god portion motivation så brukar man komma hem trött och nöjd i kroppen!

Men, på trainern ska jag själv sätta ihop en bra plan och hitta styrkan i att sitta i några timmar framför en dator eller vägg. Inte alls lätt! Trots detta är fördelarna med att träna på en traineer många. Genom att ha ett bra variabelt motstånd har jag kunnat träna både tunga pass för att öka styrkan samt snabba pass med högre kadens.

Mental styrka
En annan del som är minst lika viktig är att alla timmar på trainern har bidragit till att utveckla en mental styrka som kommer väl till pass de gånger som det känns riktigt tungt när jag tar mig upp för någon backe utomhus!

Efter att ha tillbringat ett antal timmar på Tacx Flow trainern kan jag konstatera att det är en mycket bra trainer, till en relativt billig kostnad. Via displayen får jag fram uppgifter som watt, cyklade kilometrar, kaloriförbrukning, kadens och hastighet. Lägg till ett bröstband (jag har ett Polar) så tickar även hjärtfrekvensen fram.

Bonusen genom att använda en trainer, till skillnad från en vanlig motionscykel, är att jag kan använda mig av funktionerna på min cykel: växlarna och ändra körställning.

Tacx är ett holländskt bolag och här uppstod ett problem vad gäller handboken. Ibland fick jag fundera på om de hade kört översättningen via Google Translate. Inledningsvis blev det lite komisk, men efter ett tag utvecklades det till en frustration, särskilt när man försöker förstå hur datorn ska ställas in. Ett tips till Tacx är att se över översättningen :-).

När jag väl hade monterat ihop trainern var det dags att sätta fast cykeln och det var inget större problem. Från datorn som sitter på styret går en lång kabel till bakhjulet – där själva cylindern sitter. Det var ett litet orosmoln i början – hade varit trevligt med trådlöst! Samma sak med kadensmätaren. Inte heller trådlös utan via en kabel som är ansluten cylinderenheten men jag antar att det gör denna modell lite mera prisvärd.

När cykeln är i position och fastsatt, och motorn ansluten till elnätet, är nästa steg att kalibrera enheten. Detta är en nödvändighet om korrekta avläsningar ska kunna göras. Det tog bara någon minut eller så.

Tyst
Så var det ju det här med ljudet – sanningen att säga är jag förvånad över att den är så relativt ljudlös som den var. Ställ den på en matta så har du även dämpat lite av vibrationerna men också skyddat golvet. Ingen vind som kyler innebär att du kommer att svettas massor. Så, ladda på med många liter vatten!

Vad tycker jag då om denna traineer?
Jo, jag tycker att den är riktigt bra – inte lika bra som en riktig cykel, men tillräckligt bra för att jag ska kunna tillbringa många långa timmar på sadeln. Ett stort plus hade varit om det funnits en minnesfunktion i datorn, där träningspass kunde programmeras i förväg.

I alla fall funkar jag så, att vid hårt arbete, slutar min tankeverksamhet att fungera ordentligt. Jag saknar även en liten ljudutgång som piper när olika förinställda gränser, till exempelvis kadens nås.  Det går i och för sig att uppgradera Flowen till VR och på så vis utnyttja funktioner via nätet.

Ett tips att göra träningen ännu roligare är att antingen ladda ner filmer från TACX egen hemsida eller gå in på nätet och sök efter ex. sufferfest, så kommer träningen att genast lyftas 200 procent. Sammantaget kan jag bara konstatera att timmarna på trainern givit resultat på vägen och att jag gärna sitter några timmar till för att finslipa detaljer i min träning!”

Milla Jonsson

Fakta:

Tacx Flow Ergotrainer T2200

 • Inkluderar ”Skyliner” framhjulsstöd
 • Datorn med sin specialdesignade display fäst på styret
 • Kommunikation mellan bromsmotstånd och datorn via kabel
 • Kadensemätare
 • ”CycleForce-ram” med svagt böjd bakram för mjukare cykling
 • Justerbar för olika hjulstorlekar: från en diameter på 600 till 640 mm och  690 till 710 mm
 • Uppgraderingsbar till Virtual Reality trainer med kitet ”Upgrade i-Flow” (option)

Stand-alone training

 • Motstånd antingen genom justering av lutning( -4 to +9) eller i watt
 • Mosttåndete kan justeras manuellt under träning

Elekrobroms

 • Bromssystem med 6 magneter  och ett  2 kilos svänghjul för mjuk gång
 • Maximalt motstånd 800 Watt

Programerbar data 

Lutning från +4% to +9%
Motstånd från 10 Watt till 990 Watt
Vikt 40 to 120 kg
Hastighet km/h or m/ph
Energiberäkning Kcal, kJoule
Skalfaktor 80 to 120

 Träningsinformation

Hastighet hastighet, tidtagning, tripmätare, total distans, max hastighet samt snittfart
Kadens nuvarande, snitt,  max och totalt antal gjorda varv med pedalerna under passet
Motstånd nuvarande, snitt, max och total konsumtion i kcal
Puls med tex ett pulsbälte från Polar ser du pulsen i displayen
Indikator Visar om den aktuella träning genomförs under eller över snittet

Cirkapris: 3.600-3.800 kronor

Säljes genom Ctrax AB, för närmsta återförsäljare: http://www.ctrax.se

E-post:

info@ctrax.se

Tacx Hemsida
http://www.tacx.com/en/products/trainers

 

Gör som velo.se!

Vid alla tester av produkter och prylar som genomförs av velo.se använder vi oss av Polars produkter såsom, pulsmätare, träningsdatorer, gps:er, wattmätare,  mm för att hålla koll på cyklad sträcka, intensitet, snittfart och liknande – för att inte tala om den egna kroppen!

Som ett av världens ledande märken inom pulsmätning och Smart Coaching kan vi med varm hand rekommendera Polars produkter oförbehållet.

För mer info om Polars produkter www.polar.com/sv