Testat av velo: Orbea Vector 10 – Kompetent pendlarcykel som även passar för motionspassen

Vi har minitestat en Orbea Vector 10 – en cykel som passar både till den dagliga pendlingen samt en längre tur på landet. Vi tog den på en färd från Stockholms finare salonger på Östermalm till arbetarkvarteren i Sollentuna!Sora-vevar och lättdoserade hydrauliska skivbromsar från Shimano.

Ramen är i aluminium och uppvisar en geometri som har en bra mix av ackuratess för att ta sig fram bland stadens gator men också för att kunna sträcka ut när vägarna så tillåter det.

20 utväxlingar med ett kompaktvevparti där fram med 50-34 kuggar tillsammans med 11-34 bak gör att man enkelt tacklar de värsta motluten: backen vid Järva krog mot Polishögskolan besegrades enkelt; det kändes bra tills en dam på elhoj susade förbi – Fusk!

Tiagrasystemet, med vevarmar och drev samt bak- och framväxel, hystar i växlarna med bravur och vevpartiet svara fint när man drar på lite. Trots att jag lovat mig att njuta av det fina vädret och lugnt och fint ta mig ut till Sollentuna så växte hornen ut när jag blev passerad av en kille i full lycramundering. In på hjul och slita – tills orken tröt och jag fick se mig akterseglad av en dam i övre medelåldern – om inte äldre!

Där ser man nyttan av att pendla till jobbet – vardagskonditionen hålls på topp!

Den testade Orbea Vector 10 var av storlek L vilket för mig som mäter 186 cm faktiskt räckte till. Kanske man skulle höjt sadeln något. Men med en XL så hade det definitivt känts för stort.

I grundutförande säljs cykeln utan skärmar och pakethållare för cirka 10000 kronor. En summa som känns helt okej med tanke på hur cykeln presterar.

Vårt testade exemplar var utrustat med skärmar, pakethållare, dubbla lås, stöd och lysen och kändes trots detta fortfarande snabb.

Man måste också berömma skivbromsarna. Suveränt enkelt att dosera kraften och ville man stanna på en femöring så går det utan problem. En liten varning om du är van vid sunkiga fälgbromsar med utslitna belägg - här nyper det ordentligt om du applicerar samma kraft på bromsreglagen.

Sammanfattning:

Perfekt cykel för pendling till jobbet i något högre tempo än en standardcykel men även väl  lämpad för en längre motionsrunda.

Vi tackar Second Hand Bike, på Riddargatan 29, Östermalm, Stockholm, för lån av cykeln.

Specifikationer:

Ram
Orbea Vector Aluminum
Gaffel
Orbea Alu Urban
Reglage
Shimano Tiagra 4700
Bakväxel
Shimano Tiagra 4700 GS
Framväxel
Shimano Tiagra 4700
Vevparti
Shimano Tiagra 4700 34x50t
Vevlager
Shimano
Kedja
KMC X10
Kassett
Shimano Tiagra HG-500 11-34t 10-Speed
Baknav
Shimano RX-010 Disc
Framnav
Shimano RX-010 Disc
Fälgar
Shimano RX-010 Disc
Ekrar
Shimano RX-010 Disc
Däck
Kenda K1098 700x28C Reflective type+puncture protection
Bromsar
Shimano M355 Hydraulic Disc
Bromshandtag
Shimano M355
Styre
Orbea OC-I Riser 640mm
Styrstam
Orbea OC-II
Handtag
Ergonomic w/locking
Sadel
Prologo K3 STN size 141 mm
Sadelstolpe
Orbea OC-I 27.2x350mm
Pedaler
None