Testcyklat: Crescent Giga Compact Dam 2013 – Vill ha!

Velo.se´s senaste tester har gällt instegsracers för nyfödda motionärer – denna gång har vi testat en damhoj från Crescent vars målgrupp har passerat sin första racer. Cykeln i fråga är en Crescent Giga Compact Dam ur nästa års modellserie med ram i karbon och snygga detaljer i blått och grått. Vi lät en av våra kommande krönikörer, Milla Jonsson, ta sig an denna skapelse. Milla är, likt många andra, en dam i sina bästa år som nyligen upptäckte fördelarna med att motionera på cykel. Hon har en bred erfarenhet av fysiskt aktivitet i sina dar, allt från kroppsbyggande via sportdykning till frekventa joggingrundor men nu, likvväl som för många andra, är det cykel som gäller för Milla. I sommar hägrar Vätternrundan för henne och hennes cykelkompisar.

Crescent Giga Dam, cirkapris: 16.000 kronor

Crescent Giga Dam, cirkapris: 16.000 kronor

Här är hennes ”testrapport”:

Ett ”vill-ha-begär” med stort V!
När jag fick frågan om jag ville testcykla en damracer, svarade jag naturligtvis ja, utan större eftertanke. Jag skyller detta på en förkylning som stoppade tankar om förnuft. Men vid första anblicken blev jag förälskad i denna vita springare. Smäcker i designen och oerhört tilltalande med sin vita matta färg och ljusblå/grå detaljer. Vajrar och sladdar snyggt dolda och smakfullt matchade. Att det var en Crescentcykel som stod i min hall var svårt att greppa – utvecklingen har verkligen gått framåt från de orangefärgade cyklar jag sett herrar cykla runt på under min barndom.

Med strålande solsken på nästippen och humöret på topp stack jag ut och fick några härliga dagars cykelupplevelse. Inte endast på grund av väder och vind utan för att racern lyckades visa sig från sin bästa sida. Eftersom jag inte är någon specialist vad gäller komponenter och rammaterial beslutade jag mig för att helt enkelt låta cykeln visa vad den gick för och vilken känsla den gav. Jag blev inte besviken på min vita springare!

Jag konstaterade att det som gjorde det hela till en behaglig upplevelse var att cykeln kändes väldigt soft. På lite grövre asfalt där det normalt uppstår relativt mycket vibrationer, kändes det härligt och efter fem mil var jag fortfarande pigg! Jag tycker att Crescent har gjort ett bra jobb genom exempelvis kevlarförstärkningarna både i fram- och bakparti som gav en skön stötdämpning.

När jag sedan närmade mig backarna vid Täby kyrka, så visade det sig att den svarade långt bättre än vad jag hade förväntat mig! Mantrat; ”jag älskar backar”, blev lite lättare och tro på.  Ramen svarade bra när man skulle ta sig uppför och det kändes som om kraften man försökte få ned i pedalerna verkligen gjorde att man kom upp lättare.

Det totala omdömet blir: En mycket bra cykel för den nybitne cyklisten som vill njuta av cyklingens sköna väsen och som även vill kunna växa. Själv så vill jag ha denna cykel, starkt och intensivt eftersom upplevelsen av mjukhet i kombination med bra möjlig fart var härlig! När det gäller kurvor och att svänga så kändes cykeln stabil och enkel att lita på.

Men, finns det inte något minus? Jo då och det tycker jag att tillverkaren borde ta till sig. Även om prisen med största sannolikhet blir lite högre, så har växlarna allt annat än mjuka övergångar! Shimanos 105 bak/ Tiagra fram drog ner den totala upplevelsen. Plus finns dock att de har lagt in indikering/graderingar i växelreglagen så det går att se vilka växlar som man lägger i.

Även bromsarna matchar

Även bromsarna matchar

Från mitt perspektiv tycker jag ändå att detta är mycket bra cykel som jag utan problem skulle rekommendera någon att köpa!

Plus för växelindikatorn. Notera vajrarna från "Jagwirer"P

Plus för växelindikatorn. Notera vajrarna från ”Jagwirer”

Crescent Giga Dam 670

Rek pris: 16.000 kr

  • FÄRG: Matt vit
  • VIKT 8,6 kg
  • FÄRG Vit Matt
  • ANTAL VÄXLAR 20
  • BROMSAR Tec Obvious
  • DÄCK TEC Scando 700X25C
  • RAM Carbon, integrerad kabeldragning
  • FRAMGAFFEL Carbon/Aluminium
  • VÄXELREGLAGE Shimano® 105®
  • RAMSTORLEK 48 cm: 51 cm: 53 cm: 155-165 cm: 160-175 cm: 165-175 cm

 

För närmsta återförsäljare:
www.crescent.se 

Gör som velo.se!

 Vid alla tester av produkter och prylar som genomförs av velo.se använder vi oss av Polars produkter såsom, pulsmätare, träningsdatorer, gps:er, wattmätare,  mm för att hålla koll på cyklad sträcka, intensitet, snittfart och liknande – för att inte tala om den egna kroppen!

Som ett av världens ledande märken inom pulsmätning och Smart Coaching kan vi med varm hand rekommendera Polars produkter oförbehållet.

För mer info om Polars produkter www.polar.com/sv

Matchande kabelstopp i blått

Matchande kabelstopp i blått
Kompaktvevparti från FSA

Kompaktvevparti från FSA

Komfortabel ram med kevlar

Komfortabel ram med kevlar

Lag om bred sadel med matchande färger

Lagom bred sadel med matchande färger