Trading cykler: Lär dig något lönsamt när du inte cyklar

Det råder inga som helst tvivel om fördelarna som kommer med ett aktivt cyklande. Den fysiska hälsan främjas och likaså det psykiska välmåendet. Men det är inte bara cykeldäckens varv som vi kan tjäna på, utan även börsens. Något vi tänkte kika närmare på i den här artikeln. 

Intresset för hälsan är stort. Vissa skulle till och med säga att det är på modet. Vi värnar om vår fysik och alla de fördelar träningen kan innebära. Utöver det självklara, som ett starkare hjärta och en frisk kropp, ger det också psykologiska fördelar. Exempelvis mildrar träning ångest, stress och depression. Inte illa med andra ord. 

I denna artikel tänkte vi dock kolla på något annat som kan vara till ens fördel, och som likt cykeldäckens hjul också rör sig i cykler. Nämligen börsen. 

Det brukar heta att man inte kan förutspå börsen och det stämmer i mångt och mycket, men det finns vissa trender och återkommande tendenser, som inte är helt dumma att lära sig om man bestämmer sig för att börja investera. Låt pengarna jobba för dig, låt dem träna sig starka och växa till sig. Se denna artikel för kompletterande djupgående läsning.

Börsen följer årstiderna

Det kanske mest grundläggande exemplet på hur börsen faktiskt går i cykler är hur den färgas av de olika årstiderna. För att förstå detta kan det först vara värt att presentera den mest grundläggande av alla marknadsprinciper, att någonting bara är värt så mycket som någon är villig att betala. Värdet höjs med efterfrågan på samma vis som det sänks vid förlorat intresse. Vill många köpa din vara stiger priset, vill ingen köpa den tvingas du sänka prislappen.  

Denna princip är, inte minst, framträdande på börsen. Enkelt sett stiger och sjunker aktiernas värde i takt med vad köparna anser att de är värda. Givetvis finns det en hel radda faktorer, som påverkar köparnas anseende, såsom kvartalsrapporter, bolagets stabilitet under lång sikt och huruvida produkten anses ha en fortsatt framtid eller inte. 

Så vad har det detta med årstiderna att göra? Jo, och detta är särskilt intressant för alla psykologiintresserade, börsen tenderar att följa hur vårt kollektiva humör skiftar längs årets gång.

Optimistisk vår och melankolisk höst 

På våren, när det grönskas och dagarna blir ljusare, infinner sig en viss optimism på börsen. Här råder också ofta positiva tankegångar om årets utfall – att det ska bli ett starkt börsår där mycket finns att hämta. 

På sommaren, när kvartalsrapporterna har släppts, möts dessa ofta med en viss besvikelse. Sedan när folk går på semester och, som i vårt fall, upptäcker världen på cykel, står börsen ofta rätt stilla, med en efterklingande mollklang från rapporterna. I juli brukar börsen återhämta sig lite, vilket vi kan läsa här i Affärsvärlden, för att sedan börja dala under sensommaren när hösten gör sig påmind.

 Hösten brukar också vara en svagare tid. Men detta vänder när vintern kommer och julhandeln nalkas. Butikerna gör gång på gång rekordår med shoppinghögtider som, Black Friday, Green Monday, julklappsruschen och mellandagsrean. När nyåret går att glimta stegrar optimismen ytterligare. Vi tar nya tag och är optimistiska inför nästa år. 

Om vi då ser till den grundläggande principen “köp billigt, sälj dyrt” så är det generellt en bra idé att sälja under våren och köpa under sensommaren. April är vanligtvis den starkaste månaden, vilket innebär mer klirr i kassan vid sälj. September, som brukar vara den svagaste månaden, innebär istället rea på börsen. Då kan det vara en bra idé att köpa. 

Det är dock inte bara kring årstiderna som börsen visar ett återkommande mönster. Det går också att urskönja i stort sett på daglig basis. På morgonen, efter en god nattsömn och beväpnade med nybryggt kaffe, är det optimistiska tongångar bland köpare världen över. Priserna trissas upp för att sedan sjunka framåt eftermiddagen. Därför kan det vara en god idé att sälja tidigt och köpa sent.  

Men det gäller alltid att ha is i magen, för det går som sagt inte att förutse vad som kommer att ske till punkt och pricka. Att sälja en vinnare med stark positiv trend bara för att det är september, gör ingen glad. Dessa cykler bör mer ses som en enkel vägledning.