Tre britter och en spanjor dominerade 2018

Cykelsäsongen börjar att rulla mot sitt slut. I alla fall i Europa där vädret börjar bli ruggigare och vägarna halare. Men vilken säsong vi har bjudits på. Alla tre Grand Tours har fått se nya vinnare och vi har fått en ny världsmästare i landsvägscykling. Alejandro Valverde fick äntligen ta på sig världsmästartröjan, efter att ha jagat den sedan 2003.

Tre brittiska slutsegrare i Grand Tours

Det hör inte till vanligheten att det är tre cyklister från samma land som står som slutsegrare i de stora treveckorsloppen, i alla fall inte nu för tiden. Men så blev det i år. Först ut var Chris Froome, som trots att han aldrig har bott i Storbritannien tävlar under den brittiska flaggan, som i början av sommaren tog hem sin första seger i Giro d’Italia. Efter det gav han sig på jakt efter att ta hem sin femte Tour de France-seger, men lyckades inte med den bedriften den här gången. Istället blev det stallkamraten Geraint Thomas som klev upp på förstaplatsen och därmed tog sin största seger någonsin, och Skys andra för i år. Så fort hans seger var ett faktum började experter och cykelfans redan diskutera om det inte var dags för Froome att kliva åt sidan som Skys lagkapten. Även oddsen från Betfair bets pekar mot att det blir Thomas (3,50) som vinner nästa års Tour de France. Däremot är inte Froome långt bakom med oddsen 3,75 och han har nog forfarande mycket att ge.

(”KKOE3887 thomas” (CC BY 2.0) av babbo1957.)

Vueltan blev däremot lite annorlunda och det var en jämn fajt om förstaplatsen ända fram till de sista etapperna. Till slut blev det Simon Yates som drog det längsta strået och tog hem den röda ledartöjan. I och med sin vinst petade han ned Peter Sagan från förstaplatsen på den individuella världsrankingen och var för en stund den enda cyklisten som hade över 3000 poäng.

VM: Skall den som ger sig

Alejandro Valverde har verkligen haft en kanonsäsong i år. Totalt har han tagit hem tjugotvå segrar fördelade över etapper och endagstävlingar, och nu kan 38-åringen äntligen lägga till att han även är världsmästare på landsväg. Spanjoren har en enastående karriär bakom sig och har varit med så länge som många av de yngre cyklisterna kan minnas. Han har stått på VM-pallen 2003, 2005, 2006 och 2012-2014 men har aldrig lyckats få på sig världsmästartröjan. Efter förra årets krasch i första etappen av Tour de France trodde många att han skulle lägga karriären på hyllan, men likt tennisspelaren Roger Federer verkar det ha kommit ett ännu större driv med åren. Valverde har till och med sagt att han vill ställa upp i OS i Japan 2020 om han blir uttagen till det spanska landslaget.

(”Alejandro Valverde” (CC BY-ND 2.0) av Laurie Beylier.)

Det var enligt många det tuffaste världsmästerskapet någonsin och det går inte att förneka att det gynnade de cyklister som trivs i bergen. Andraplatsen gick till fransmannen Romain Bardet, som kör för Ag2r-La Mondiale, och tredjeplatsen till kanadensaren Michael Woods, som till vardags kör i Cannondale-Drapac.