Turistrådet satsar på Vårgårdas världstour

Turistrådet Västsverige går in som ny samarbetspartner i Vårgårdas World Tour för cykeldamerna.

– Det är inte så vanligt att vi är med på det här viset i idrottssammanhang. Men magkänslan säger att det är rätt satsning, säger Fredrik Lindén, vd för Turistrådet Västsverige.

Eurosports livesändning från den svenska delen av världstouren den 13 augusti når över 100 miljoner hushåll i 69 länder.

– Cykelturism växer runt om i hela världen. Här finns en möjlighet att profilera både Sverige, Västsverige och Vårgårda för en internationell tv-publik, säger Fredrik Lindén, till vargardacycling.se.

Under samlingsnamnet ”West Sweden” kommer filmer och information kring bland annat natur, turism, sevärdheter och en rad ”smultronställen” att presenteras för tittarna – på liknande sätt som görs från cykelklassiker som Tour de France och Giro d´Italia.

– Vi tror att cykel är en reseanledning för många människor. Turister cyklar, reser, bor, äter och handlar. Vi kan visa bra ställen att bo på, cykelvänliga vägar och fin natur. Hade vi inte trott på produkten skulle vi inte gjort den här satsningen, säger Fredrik Lindén.

Hur stor summa som Turistrådet går in med är inte officiellt. Samarbetet gäller i första hand 2018 men man har också option på ytterligare ett år.

– För vår det betyder det jättemycket både för arrangemanget, tävlingen och bygden att få samarbeta med Turistrådet, säger Hans Jönsson, ordförande i Vårgårda CK

– Förutom att det är ett bevis på att cykeltrenden växer sig allt starkare och att tittarna får möjlighet att se den fantastiska naturen i Västsverige och Vårgårda är det också ett stöd i vårt jobb att utveckla damcykeln på elitnivå.

Också Vårgårda kommun gläds åt det nya samarbetsavtalet.

– Det är fantastiskt roligt att Turistrådet kommer in i arrangemanget, säger kommunchefen Lars Björkqvist.

– Vi ska försöka bidra med det vi kan för att sätta oss på kartan som den verkliga cykelkommunen. Vi har ju sedan tidigare världens bästa cyklister som tävlar här varje år och bröderna Fåglums alla fantastiska meriter. Det här samarbetet tror vi kan lyfta oss ytterligare.