Vacchi Collezione 2019 – en hyllning till den hundraåriga gula ledartröjan

Och vi som tävlade mot gamängen Roberto Vacchi på 80-talet kan konstatera att han enligt bilden nedan verkar vara mer ”deffad” nu än då.  Bra rutet Roberto!

 

Foto: Craft

Craft och Roberto Vacchis samarbete i utvecklingen av Vacchi Collezione 2018 blev en stor succé. I år fortsätter samarbetet med en ny kollektion och en hyllning till ett av idrottsvärldens mest ikoniska plagg – Tour de France gula ledartröja, som i år firar hundra år.

– Det är fantastiskt roligt att vi fortsätter vårt samarbete med Roberto Vacchi även under 2019, säger Henrik Åbom, Product Manager Bike på Craft.

– Vår huvudstory i år är den gula ledartröjan i Tour de France, där vi i designen har byggt in Le Siècle Jaune (Det gula seklet). Även i år går givetvis en del av försäljningen till Peter Fåglums Ungdomsfond*.

Få klädesplagg är så förknippade med framgång och tätposition som den gula ledartröjan Le Maillot Jaune i Tour de France. Den 19 juli 1919 blev fransmannen Eugène Christophe den första cyklist att dra på sig det gula, färgstarka plagget. Sedan dess har tröjan burits av många av världens största cyklister samtidigt som den har fungerat som föregångare och inspiratör till ledartröjor i en mängd olika idrotter och tävlingar världen över. Som hundraåring spelar den även en självklar huvudroll i Vacchi Collezione 2019.

– Tour de France är världens största cykeltävling och den gula ledartröjan är väl värd att hyllas. Den har gjort ett stort avtryck inte bara inom cykelsporten utan även i hela idrottsvärlden, säger Roberto Vacchi, som i sommar kommer att kommentera Tour de France för 26:e gången.

– I och med att vi hyllar Le Maillot Jaune är den gula färgen givetvis central i formspråket till årets kollektion. Men jag ville inte bara ha gult utan även lite detaljer kopplade till tröjan och loppet, och vi har därför adderat ord och uttryck som kompletterar den gula färgen.

Resultatet är en gul tröja med textdetaljer som exempelvis ”Le Cannibale”, smeknamnet på Eddy Merckx som kört flest dagar (96) i ledartröjan, och ”Pau” som är både start och mål för den etapp som körs den 19 juli av årets upplaga av Tour de France, det vill säga exakt hundra år efter att den gula ledartröjan lanserades.

Vacchi Collezione innefattar cykeltröja, cykelbyxor, t-shirt, strumpor, armvärmare och keps. Plaggen lanseras den 26 april och kan köpas på craftsportswear.com, sportamore.se och på plats i Stadiums eventbutik under Vätternrundan i Motala.

*Fonden har namngetts till minnet av Peter Fåglum som gick bort 2012. Peter var en god vän till Roberto Vacchi och en sann cykelälskare men också en kämpe som i många år vann kampen mot cancern. Fondens syfte är att premiera cykelungdomar, tävlande, tränande eller ledare, som på ett eller annat sätt utmärker sig på ett förtjänstfullt sätt.