Vänder lyckan för de svenska cykeldamerna?

Krascher, skador och sjukdomar. Otur och olyckor har så här långt kantat stora delar av säsongen för svenska proffscyklisterna Hanna Nilsson och Sara Penton. Nu hoppas duon på revansch i linjeloppet i Vårgårdas World Tour på måndag.

– Fram till nu kan jag säga att min säsong varit helt spolierad. Jag hoppas att det vänder på ”hemmaplan” och i VM, säger Hanna Nilsson, till vargardacycling.se.

I en kvällstidning utnämndes den 26-åriga Kristianstadscyklisten till ”Sveriges mest otursförföljda idrottare 2018”.
Och listan över allt vad som drabbat henne är lång. Det som var tänkt att bli ett år där hon på allvar närmade sig världstoppen i sitt team BTC City Ljubljana, har istället handlat om förfrysning under årets första världstour i mars, ett knä som överansträngdes och inflammerades, en matförgiftning – och för två månader sedan en krasch i en tävling i England som resulterade i en fraktur på armbågen.

– Inget bra år precis. Det är inte klokt att drabbas av så mycket, säger Hanna Nilsson.

I söndags gjorde hon comeback under linjeloppet i EM. Det viktigaste var att känna att armbågsskadan inte besvärade alltför mycket.

– Det loppet gav inga större men. Jag var lite orolig inför tävlingen men jag var inte alltför långt efter med fysiken och mentalt var det också okej. Jag är redo för att göra en bra avslutning på året. Att tävla i Vårgårda är alltid inspirerande.

Sara Penton kraschade dubbelt i en World Tour-tävling i våras men den värsta smällen kom under träning hemma i Stockholm.  29-åringen som tävlar för danska Team Virtu körde ned i ett hål i asfalten och föll till marken med ansiktet före. Bland annat skadades flera tänder och hon går fortfarande på behandling.

– Klart att det är tufft med krascher och skador. Men jag är tack och lov tillräckligt naiv för att förtränga såna saker ganska snabbt. Det går inte att vara rädd när man sätter sig på sadeln, säger Sara Penton

Stockholmscyklisten är ändå förhållandevis nöjd med säsongen åkmässigt. Och formen är fortsatt stigande inför måndagens 141 km långa linjelopp.

– Det känns som om jag tagit ytterligare ett kliv i utvecklingen den här säsongen. Jag hoppas självklart att få visa det för hemmapubliken, säger Sara Penton.

FAKTA: Vårgårdas World Tour direktsänds i Eurosport 1 måndag 13/8 med start 17.00.