Var får man cykla?

De flesta gillar att cykla i naturen och skogen, men var får man egentligen cykla, och vad får man inte trampa över? Det hela är egentligen ganska enkelt. En stor bonus vi har i Sverige är allemansrätten, som innebär att man får cykla både i naturen och på enskilda vägar – så länge cykeln inte är motordriven. Det är viktigt att man tar hänsyn om man cyklar i närheten av hus, för de som bor där ska kunna känna sig ostörda. Ställen där man dock aldrig får cykla över är tomter, planteringar, trädgårdar, åkrar som växer eller andra områden där marken lätt kan skadas.

 Cyklar man i naturen måste man cykla skonsamt och anpassa valet av väg och körsätt så att man inte skadar marken. Man bör undvika mjuka stigar när det är blött i markerna, och man bör inte heller cykla på känsliga marktyper såsom berghällar med mossor, mjuka ängsmarker, lavmarker eller kärr. Generellt sett så skadar grovmönstrade däck stigar och ömtålig mark. Vandringsleder och motionsspår är anlagda för de som går och springer, och de har alltid företräde framför dig som cyklar. Det är ändå vanligtvis tillåtet att cykla där, förutom då kommunen eller polisen har lokala trafikföreskrifter eller ordningsföreskrifter. Ser man vägmärket ”Cykelåkning förbjuden” så är det tyvärr stopp.

Bonuskod på N1

Vill man ge sig iväg på en cykelsemester i naturen kan det vara bra med ett extra tillskott i kassan. Just nu finns det en riktigt bra välkomstbonus och bonuskoder på N1 Casino, där man får upp till €350 i insättningsbonus, och dessutom upp till 120 free spins på Starburst. Det finns mängder med roliga spel på N1, och de har ett glittrigt VIP-program där man kan få ta del av många riktigt bra erbjudanden.

 Men hur är det då med allemansrätten och motorfordon? Nja, man får faktiskt inte köra motordrivna fordon i naturen alls på samma sätt som man får cykla. Om cykeln har en motor så får man köra på vägar och cykelbanor, men inte på stigar eller i terrängen där man kan köra med en vanlig cykel. Om man arrangerar regelbunden cykling eller något slags organiserat event, så är det bra att fråga markägaren om lov, eftersom den som arrangerar cyklingen har ett särskilt ansvar för eventuella skador på marken. Skaderisken är stor, och man måste även anmäla samråd till Länsstyrelsen för att vara på den säkra sidan.  Det är alltid upp till en själv att ta reda på vad som gäller innan man åker!