Vår klubb – Hisingens CK: 700 medlemmar

Under denna vinjett tänker velo.se presentera olika cykelklubbar runt om i Sverige – alla med olika inriktningar och framgångssagor. Förhoppningsvis kan de dela med sig av sina goda erfarenheter till andra klubbar.

Först ut är den anrika ”Götlaborgsklubben” Hisingens CK, som en gång i tiden arrangerade den så fina tävlingen Västkustens 3-dagars, där man en gång i tiden tävlade mot Mikael Pedersen med sin välputsade Banani-cykel. Idag är Hisingens CK en av Sveriges största cykelklubbar med drygt 700 medlemmar och som främst inriktar sig på gemensam motionscykling. Klubbens främste cyklist genom tiderna är Susanne Ljungskog.

Det var Anita Adolfsson i Hisingens CK som svarade på våra frågor. Tack för det Anita och lycka till med säsongens aktiviteter. Hisingens CK´s hemsida

Hur gammal är klubben?
- 61 år, Hisingens Cykelklubb hade 60-årsjubileum december 2012 då den grundades december 1952.

Vem/vilka startade den?
- Det var Gösta Samuelsson som gjorde det.

 Vilken inriktning har klubben, racer, mtb, motion, etc..?
-  Klubben har både race, motion, mtb och Randonnée, men den största andelen är motion. 

 Antal medlemmar?
- Cirka 700

 Varav aktiva?
- Faktiskt de flesta.

 Ungefärlig åldersfördelning på de aktiva?
– Då vi inte har någon ungdomsverksamhet sprider det sig mellan 18 – 80 år.

 Största klassen?
– Motion.

Går medlemsantalet upp eller ned?
- Det går upp.

 Hur jobbar ni för att skaffa medlemmar?
- Vi erbjuder ett stort urval av aktiviteter som förhoppningsvis skall tilltala många. Vi anordnar bl.a. introduktionsrundor. I år arrangerar vi fler resor till olika motionslopp inte bara i Sverige utan vi besöker även våra grannländer.

 Arrangerar klubben någon/några tävlingar?
- Serietävlingarna Bergakungatempot och Härrydatempot

 Arrangerar ni något motionslopp?
- Hisingen Runt arrangeras för 38e gången 2014 på distansen 50 km. Västkusten Runt har premiär i år och arrangeras på distanserna 280 och 130 km. Loppen beräknas tillsammans locka ca 4.000 cyklister.

Vilka meriterade cyklister har ni haft/har i klubben?
- Uno Borgengård, SM-guld 1957, Susanne Ljungskog, SM-guld 1998 och Bobbi Thorén som körde RAAM, d.v.s. tvärs över USA nonstop samt även vann Sverigetempot.

Hur ser ni på framtiden för klubben?
- Klubbens framtid ser mycket ljus ut och vi satsar på att anordna fler arrangemang som tilltalar fler cyklister

Håller ni gemensamma träningar?
- Ja.

Om så, för vilka grupper?
- Race har gemensamma träningar. Övriga grupperingar har gemensamma motionsrundor.

Vem/vilka är tränare/ledare för grupperna?
- Olika erfarna cyklister.

Var brukar ni samlas och vilka tider?
- Under säsongen har motion tre tillfällen per vecka där vi träffas på vardagar klockan 18:00 och utgår från klubblokalen, Mölndal eller Kviberg. På söndagar startar vi 10:00 från samma tre platser. Mtb är relativt nystartat men träningstillfällen har varit onsdagar och lördagar under 2013. Race kör som motion också tre tillfällen per vecka men startar ibland på andra platser. På vår hemsida kan man få mer information om allt detta.

Hur långt kör de olika grupperna?
- Det är lite olika under säsongen. Vi har distansrundor på söndagar mellan 70-150km. Vardagspassen brukar ligga på 40-60km.

Klubbens sponsorer?
- Klubben har framför allt haft sponsring genom motionsloppet Hisingen Runt där Sportson och ICA Kvantum Munkebäck var största sponsorer under 2013.

 Övrigt:
- Då HCK i år arrangerar ett helt nytt lopp Västkusten Runt har fler medlemmar börjat aktivera sig vilket gör att klubben får en ännu större sammanhållning. Vi försöker också att förutom cykling träffas och grilla ihop eller titta på olika cykellopp.