Vår klubb: ”Hovet” – störst i landet med snart över 2000 medlemmar

Vår klubb - Under denna vinjett presenterar velo olika cykelklubbar runt om i Sverige – alla med olika inriktningar och framgångssagor. Förhoppningsvis kan de dela med sig av sina goda erfarenheter till andra klubbar. Turen är denna gång kommen till Fredrikshof IF, en anrik klubb som nu växt till Sveriges största cykelklubb sett till antalet medlemmar. I dag är klubben främst en motionsklubb då endast ca åtta % av medlemmarna har löst licens och tävlar där veteranerna utgör den största sektionen.

Hur gammal är klubben?
Fredrikshof IF grundades 1901, cykelsektionen 1926.  1998 delades föreningen upp i olika alliansföreningar varav Cykel är den största.

Vem/vilka startade den?
En av initiativtagarna 1924 var skidåkaren Thure Eriksson, den första ”självständiga” cykelordföranden var Sven Lindström

Vilken inriktning har klubben, racer, mtb, motion, etc..?
Motionsverksamheten är störst till numerär, framgångarna inom veterancupen på landsväg har varit makalösa under senare år, MTB har kommit tillbaks efter att ha fört en något tynande tillvaro, triathlon är en nytillkommen, växande verksamhet, spinning sysselsätter många medlemmar under speciellt de mörka månaderna.  

Antal medlemmar?
Medlemsantalet under 2013 var cirka 1800, för 2014 siktar klubben på att nå över 2000 medlemmar för första gången.

Varav aktiva?
Cirka 135 tävlingslicenser under 2013.

Ungefärlig åldersfördelning på de aktiva?
Bland tävlingscyklisterna ligger tyngdpunkten i veteranklassen. Motionscyklingen lockar cyklister i alla åldrar med en tyngdpunkt mellan 30 och 50 år.

Största klassen?
H40 men klubben har skördat stora framgångar inom i princip alla dam- och herrklasser de senare åren.

Går medlemsantalet upp eller ned?
Medlemsantalet har ökat markant under senare år, dels beroende på att cykling har vuxit som träningsform, dels beroende på att medlemskap i klubben är ett villkor för att få anmäla sig till de populära mastergrupperna på Vätternrundan. Under 2013 sjönk antalet något när klubben minskade sitt engagemang i Vätternrundan pga en prishöjning för cykelklubbar, men inför 2014 tror vi att det vänder.

Hur jobbar ni för att skaffa medlemmar?
Vi har inget medlemskrav på våra motionsträningar men uppmanar ofta deltagarna att bli medlemmar för att därigenom stödja en sak som de verkligen gillar. I princip bedriver vi inget aktivt arbete med att locka medlemmar annat än att se till att det finns fullt med spännande aktiviteter som kräver medlemskap: resor, beställning av klubbkläder, introduktion till tävling (Fredrikshofs Race Academy), rabatter, försäkring etc.

Arrangerar klubben någon/några tävlingar?
Nytt för i år är Stockholms Landsvägscup med ett antal deltävlingar runt om Stockholm. Klubben ansvarar för fyra av de totalt åtta deltävlingarna. Dessutom arrangeras de sedvanliga klubbmästerskapen (linje+tempo) i aug/sep samt Hofvettempot, i år den 4 maj. 

Arrangerar ni något motionslopp?
Sedan många år arrangerar klubben Roslagsvåren/Roslagshösten samt Mälaren Runt. Under 2014 är vi medarrangörer av det nystartade Gran Fondo Stockholm den 24 maj, ett lopp som blev en stor succé och där vi har en förhoppning om att det kan växa till något riktigt stort i Cykelsverige!

Hur ser ni på framtiden för klubben?
Med de två samverkande trenderna träning och pendlingscykling som båda ökar för varje år ser vi framtiden an med tillförsikt. Klubben är så stor att man kan bli medlem utan att riskera att utses till något ansvarsuppdrag som man inte hade tänkt sig. Klubben har redan fullt med otroligt hängivna funktionärer och ledare som gärna delar med sig av sin kunskap kring detta outtömliga ämne.

Håller ni gemensamma träningar?
Javisst, för många är det just där de möter klubben. För tävlingsinriktade har vi döpt om tävlingsträningen till teknikträning, just för att locka duktiga motionärer att testa på tävling. För motionärer ordnas träning under veckans alla dagar med undantag av fredagar. Vissa träningsställen kör hela året, både kvällar och helger.

Om så, för vilka grupper?
Under våren har klubben cirka 16 träningstillfällen per vecka, med normalt tre fartgrupper (L=24-27, M=27-30, S=30-33) och ibland även X=33+. Vid få deltagare slås vissa grupper ihop, andra gånger kan det finnas en lugn grupp, tre mellangrupper och två snabbgrupper. Som riktlinje har vi satt max 15 cyklister per grupp.

Vem/vilka är tränare/ledare för grupperna?
Klubben har cirka 80 ledare som är spridda över de olika träningsställena. De gånger solen skiner och det är medvind brukar det dyka upp många deltagare. Samtidigt kommer det många ledare vilket gör att det nästan alltid är utbildade ledare i varje grupp, något som ökar säkerheten.

Var brukar ni samlas och vilka tider?
Klubben har 10 mötesplatser, ganska naturligt eftersom Stockholm är en stor stad och man ogärna tar sig igenom stadskärnan två gånger för att kunna träna. Träningsställena: Barkarby, Brostugan/Mälaröarna, Farsta, Lidingö, Nacka/Värmdö, Slagsta/Gruppetto, Stäket/Järfälla, Täby, Västerhaninge och Åkersberga. Mötestiderna är normal 18-18:15 i veckorna och 7, 8 eller 9 på helgerna. För en översikt rekommenderas klubbens hemsida, speciellt motionssidorna. Teknikträningen brukar ske 1-2 gånger per vecka, i Farsta resp Brostugan/Mälaröarna.

Hur långt kör de olika grupperna?
Typiska distanser är 6-9 mil på vardagarna och 9-12 mil eller mer på helgerna.

Klubbens sponsorer?
Fredrikshof har ingen sponsor centralt, däremot har t ex Hofvet Race Team ett avtal med en sponsor. Under senare tid har vi arbetat med att få fram fördelaktiga rabatter för medlemmar på olika cykelbutiker, det finns i dagsläget en lång lista på hemsidan. 

Övrigt:
Funderar du på att bli cyklist? Eller är du redan det men cyklar mest ensam? Bor du i Stockholmsområdet? Kom gärna till Fredrikshofs mycket populära Introduktion till gruppcykling. Obs att många års cykling ensam inte gör någon gruppcyklist. Vill du cykla i någon av de många grupperna på t ex Vätternrundan är kunskap i gruppcykling otroligt viktig, både för dig men också för de andra i gruppen.