Vårgårdas lagtempo viktig VM-uppladdning

Nio av världens tio högst rankade lag finns på startlinjen när Vårgårdas World Tour–helg på lördag inleds med lagtempot för cykeldamerna.
För flera av de hårdsatsande proffsteamen blir den drygt fem mil långa tempobanan en viktig del i uppladdningen inför det VM som väntar om drygt en månad.

– Normalt sett är lagtempot inget som vi tränar särskilt mycket. Men eftersom det är fler tempotävlingar i år och vi närmar oss VM där teamen kör lagtempot har vi lagt in en ”minisamling” i Vårgårda, säger Martin Vestby, före detta svensk förbundskapten och nu sportchef för australiensiska teamet Mitchelton Scott.

Laget anlände tidigt till Vårgårda för att få ett par extra träningsdagar längs bansträckningen.

– Vi bygger upp laget, skapar teamkänsla och tar tävlingen lite som en test på våra styrkor och svagheter inför VM, säger Martin Vestby, till vargardacycling.se

Tyvärr saknas två av lagets starkaste kort i lördagens uppställning. Annemiek van Vleuten, tvåa på den individuella världsrankingen, har valt höghöjdsträning inför VM framför World Tour och sjunderankade Jolien D´Hoore som drabbades hårt av värmen under linjeloppet i EM nyligen har fått läkarorder att vila under den här veckan.

– Men vi har ett så pass starkt gäng att vi trots det räknar med att kunna vara med i striden. Tjejerna vill verkligen köra som ett lag och det ger extra energi till gruppen, säger Martin Vestby.

Fakta Några av världsstjärnorna som är preliminärt anmälda till lagtempot:
Boels Dolmans: Anna van der Breggen, Amy Pieters, Chantal Blaak.
Mitchelton Scott: Amanda Spratt
WiggleHigh5: Emilia Fahlin, Elisa Longo Borghini
Waowdeals: Marianne Vos
Team Sunweb: Lucinda Brand
Canyon//Sram: Katarzyna Niewiadoma
Cervelo-Bigla: Ashleigh Moolman-Pasio