Världens fem tuffaste cykeltävlingar

Vi skrev nyligen om världens mest kända cykellopp. Inget av dem är direkt lätt – tvärtom. Det krävs givetvis hård och disciplinerad träning för att ens kvala in för att delta, för att inte tala om att trampa i mål först och ta emot en snygg pokal.

Ändå finns det fler cykellopp där det är extra svårt att komma åt den där ädla statyetten. Här är vår lista på världens tuffaste cykeltävlingar.

1. Trans Pyr Ultramarathon – Spanien

Tänk dig en sammanlagt stigning på 20 000 meter. Så ser rutten ut under Trans Pyr Ultramarathon i Spanien. Rutten börjar vid Medelhavet och tar de tävlande upp genom Pyrenéernas tuffa stigar. Åtta dagar senare anländer de i San Sebastian på andra sidan Spanien. Vi talar här förstås om mountainbike.

2. Race Across America – USA

Att köra bil från kust till kust i USA är ett äventyr – eller en dröm – för många. Att cykla motsvarande sträcka är något som nästan kan jämföras med att simma över Engelska kanalen eller något i den stilen. Ändå är Race Across America (RAAM som det också kallas) en tävling som lockar deltagare från runt 35 länder varje år. Racet startar i Kalifornien och slutar i Maryland på östkusten, totalt 4 830 km. Vissa deltagare väljer att inte sova mer än två timmar per natt för att ha en chans att komma först. Inte undra på att detta kallas för världens tuffaste cykeltävling!

3. La Ruta de los Conquistadores – Costa Rica

En cykeltävling som går från Atlanten till Stilla Havet. Låter det inte spännande? Costa Rica är förvisso ganska smalt, men vägvalet för denna cykeltävling är inte direkt det lättaste. Rutten går över fem bergsmassiv, stiger sammanlagt 29 000 meter, inklusive en nästan 4 000 meter hög vulkan! ”Vägen” löper genom skog, regnskog och floder. Detta är en av de tuffaste mountainbiketävlingarna i världen.

4. Tour de France – Frankrike

Denna tävling har vi givetvis nämnt i andra sammanhang men den måste bara finnas med på vår lista över världens tuffaste cykeltävlingar. Tour de France pågår i 21 dagar under vilka deltagarna cyklar i snitt över 40 kilometer i timmen. Trycket är konstant och det gäller att hänga med. Den sista cyklisten måste komma i mål inom en viss tid från det att den snabbaste gått i mål.

5. The Iditarod Invitational – USA

Hur är det att tävla i ett cykellopp på vintern? Få kan ens tänka sig tanken. Föreställ dig nu vintern i Alaska. Termometern har fallit en bit under minus 30. Ta på dig cykelhjälmen och tävla! The Iditarod Invitational är en mycket annorlunda cykeltävling. Här finns bara en startpunkt och ett mål. Du väljer själv rutt. Du behöver inte heller cykla hela tiden om du inte vill. Reglerna tillåter både gång och skidåkning. Faktum är att det blir nödvändigt under vissa etapper för att du ska kunna ta dig fram. Utmaningen ligger att hitta den bästa kombinationen av kortast distans och mest framkomliga terräng. Här förväntar vi oss nästan ett idrottspris oavsett placering, bara vi tar oss över mållinjen!