Världens mest kända cykellopp

Cykling är en av världens mest populära sporter, både som motionsform och i form av tävlingar. Ända sedan cykeln uppfanns har det hållits en rad stora tävlingar världen över. De största tävlingarna är ofta uppdelade i flera olika etapper, och de följs av miljontals tittare över hela världen.

Cykeltävlingar har ytterligare en dimension av spänning som alla kan delta i, eftersom du kan betta på tävlingarna. Det senaste året har det lanserats många olika bettingsidor, och det kan ibland vara svårt att veta vilken man ska välja. Därför är det bäst att du tittar på topplistan över vilka Bettingsidor som finns att välja på i Sverige innan du spelar, för att se vilka villkor som gäller och vilken välkomstbonus du kan få. Dessutom kan du få ta del av särskilda kampanjer och unik information, inte bara om cykling utan även ett flertal andra sporter. Här kommer lite information om några av de mest kända och fantastiska cykelloppen genom tiderna.

Paris – Rouen

Det berömda loppet mellan Paris – Rouen organiserades redan i november 1869, en tid då cykeln fortfarande var obekväm och ganska farlig. Det var dessutom första gången ett cykellopp täckte avståndet mellan två städer. Den berömda engelska cyklisten James Moore vann tävlingen genom att cykla hela sträckan (123 km) på 10 timmar och 45 minuter.

Tour de Suisse

Tour de Suisse är det mest berömda cykelloppet i Schweiz. Loppets historia går tillbaka till 1933, och det första loppet vanns av den österrikiska cyklisten Max Bulla. Tour de Suisse betraktas idag som ett måste för de cyklister som så småningom vill ta itu med Tour de France. Den cyklist som har vunnit flest gånger i detta lopp är italienska Pasquale Fornara, med fyra segrar.

Tour de France

Tour de France är utan tvekan det  mest kända etapploppet i världen. Det är även ett av de tre lopp som ingår i europeiska Grand Tour. Evenemanget grundades 1903 och har en rutt som täcker 3 500 kilometer under 23 dagar. Det finns fyra cyklister som har lyckats vinna hela fem gånger; Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Eddy Merckx och Miguel Indurain.

Giro D’Italia

Det här är det andra loppet som ingår i Grand Tour. Det etablerades 1909 för att främja försäljningen av tidningen La Gazzetta dello Sport. Det blev betraktat som ett högt respekterat europeiskt lopp, som är näst svårast att vinna efter Tour de France. Loppet hålls under 23 dagar, vanligtvis i slutet av maj eller början av juni, och det har ingen fast rutt. Luigi Ganna var den första vinnaren av Giro D’Italia. Alfredo Binda, Fausto Coppi och Eddy Merckx är de cyklister som vunnit flest gånger, med 5 segrar vardera.

Vuelta a España

Vuelta a España är det tredje loppet i europeiska Grand Tour. Det grundades 1935 efter de första framgångarna med Tour de France och Giro D’Italia. Loppet har en lång historia, och har hittills körts 69 gånger. Från och med 2014 och i sin moderna version består det av 21 dagslånga segment och ytterligare två vilodagar. Den första vinnaren var den belgiska cyklisten Gustaaf Deloor. Den spanska cyklisten Roberto Heras har rekordet med flest segrar, fyra stycken.

Paris – Nice

Detta lopp är även känt som ”Race to the sun”, och det började sin långa historia år 1933. Loppets första segrare var den belgiska cyklisten Alphonse Schepers. Rekordhållaren för flest segrar är den irländska cyklisten Sean Kelly som vunnit sju gånger.

Critérium du Dauphiné

Det här är ett franskt väglopp som består av åtta enskilda etapper i Dauphiné-regionen. Loppet grundades år 1947 och det är en del av UCI World Ranking. Fyra förare har lyckats vinna tre gånger vardera; Nello Lauredi, Luis Ocaña, Charly Mottet och Bernard Hinault.

Olympiska spelen

Något man kanske inte tänker på i första han är de olika loppen i OS. Olika typer av cykeltävlingar har varit en del av  de olympiska spelen redan från början.  Det första moderna olympiska evenemanget hölls år 1896 i Aten, och det fanns fem banevenemang och ett väglopp som var 87 km långt.