Världscupspremiär på lördag för damerna

När Emma Johansson gör sig redo för start i årets första deltävling i världscupen, är det inte bara poängen hon jagar – det är också en jakt på Marianne Vos.

Förra säsongen ledde samma cyklist världscupen under hela säsongen. Det var för övrigt samma cyklist som vann det olympiska linjeloppet och senare blev världsmästarinna på hemmaplan. Jo, det handlar om Marianne Vos som till och med utifrån sin egen höga standard hade en framgångsrik säsong i fjol. Även om Marianne Vos är favorit också i årets världscup så vore det ett misstag att räkna bort konkurrenterna på förhand.

Emma Johansson inledde förra året med en otäck krasch, men trots det slutade hon på sjätte plats när världscupen summerades. I år kör hon för ett nytt stall, Orica AIS, och har inlett säsongen riktigt bra; tredjeplatsen i belgiska Tielt-Winge i helgen var hennes tredje på bara två veckor.

Men svensk damcykel är mer än Emma Johansson; Isabelle Söderberg och Hanna Nilsson, som båda tävlar för Cramo Go Green, slutade på elfte respektive tjugoförsta plats i Tielt-Winge.

Världscuppremiären Boels Rental Ronde van Drenthe på lördag är förstås inte avgörande för slutresultatet, men vi kommer att få en fingervisning om vilka cyklister som kommer att med och slåss i toppen. Även i år kommer två av deltävlingarna i världscupen att avgöras i Vårgårda: lagtempo fredag 16 augusti och linjelopp söndag 28 augusti.

Mer om UCI Women Road World Cup: http://www.uci.ch
Mer om Open du Suède: http://www.worldcupvargarda.se