Vätternrundan lanserar arenatävlingen Vättern Bike Games

Sveriges starkaste cykelarrangör Vätternrundan breddar sig och gör en storsatsning på nya cykelgrenar. Vättern Bike Games, som arrangeras för första gången den 6-8 oktober, blir en tredagarstävling med bland annat cykelcross, Cross Country och uppvisningar. Allt på en och samma arena.
- Riktigt häftigt, säger Emil Linde, europamästare i XCE.

Emil Linde, europamästare i XCE (längst till vänster), är redan klar för Vättern Bike Games. Foto: Jesper Andersson.

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel. Cirka 38 000 cyklister deltar i något av loppen under cykelveckan och Vätternrundan 300 km har 23 000 anmälda cyklister.

- Vi är störst när det gäller att arrangera cykellopp och det tänker vi fortsätta att vara, säger Gunilla Brynell, vd för Vätternrundan. Vi strävar ständigt efter att utveckla vårt koncept. Och att utveckla betyder också att göra nya saker.

Det senaste steget i den riktningen är alltså ett helt nytt tävlingsevent som samlar några av cykelsportens häftigaste grenar under en och samma helg. Vättern Bike Games körs den 6-8 oktober på Dunteberget i Motala – en motorstadion med bra förutsättningar för tuffa, publikvänliga tävlingar.

- Vättern Bike Games ska vid sidan om Vätternrundan bli årets nästa stora cykelevent, säger arrangemangschef Sven Montelius. Vi ska ha de bästa banbyggarna och bjuda deltagare och publik på riktigt utmanande tävlingar.

- Vi räknar med en helg med krävande banor, massor av deltagare och stor publik. Vättern Bike Games är ett tv-vänligt format och har alla förutsättningar att bli en riktig publikfest. Området är perfekt för en stor publik.

Vättern Bike Games blir en kavalkad av tävlingar för alla olika åldrar, från barn till elit. SM i Slopestyle är en av höjdpunkterna. Dessutom blir det tävlingar i cykelcross och Cross Country. På programmet står också en åtta timmars lagtävling i stafettform för allt från elitlag till företagsgäng.

- Genom Vättern Bike Games vill vi lyfta andra delar av cykling, allt i vår ambition att få fler att cykla, säger Gunilla Brynell. Och nu kan vi också erbjuda tävlingsmomentet som många har efterfrågat. Här kommer det att bli fullmatat med tävlingar i tre dagar.

En av cyklisterna som redan är klar för Vättern Bike Games är Emil Linde, Gävlecyklisten som tog EM-guld i XCE förra året. Han tycker att Vättern Bike Games är en spännande satsning.

- Det är kul att ett starkt cykelvarumärke som Vätternrundan satsar på mountainbike, säger han. Och att samla olika grenar på en arena så här är riktigt häftigt. Jag tror att det kommer att locka stor publik och framför allt många cyklister.

- Det känns fantastiskt roligt att ta det här steget och utveckla ett starkt arrangemang som Vätternrundan på ett helt nytt sätt, säger Gunilla Brynell. Vättern Bike Games gör Vätternrundan till en ännu bättre arrangör av cykellopp i Sverige. Tävlingen sätter oss och Motala på cykelkartan fler gånger under året än den stora cykelveckan i juni.

Se film om Vättern Bike Games: https://youtu.be/psAKklg-i3o

Klassiska Vätternrundan genomförs i juni varje år. Motala, Östergötlands Sjöstad står redo. Över 23 000 cyklister är anmälda och vi ser fram emot vår största cykelfest någonsin. Deltagare anländer från hela världen för att delta i detta unika långlopp som är en del av en svensk klassiker.