Vem vinner Touren 2020?

Har du tittat djupt i kristallkulan eller bara vet att du vet?

Om du råkar ha tittat i kristallkulan, eller redan nu har en stark uppfattning om vem som ligger bäst till för att vinna nästa års Frankrike runt så kan du slänga in ett vad hos William Hill Sverige.

Kollar man oddsen nu så är det bland följande fem åkare som är storfavoriter till segern, (obs! i fallande ordning):

1 Egan Bernal – 3.50
2 Chris Froome – 4.25
3 Primoz Roglic – 6.00
4 Tom Dumoulin – 6.50
5 Thibaut Piunot – 7.00

6 Geraint Thomas – 9.00
7 Tadej Pogacar – 12.00
8 Julian Alaphilippe – 17.00
9 Simon Yates – 21.00
10 Richard Carapaz – 29.00

Längre ned hittar vi namn som Richie Porte, Vincenzo Nibali, Adam Yates, Rigoberti Uran samt Wout Poels där Poels har oddset 201 gånger pengarna; dvs satsar du en surt förvärvad tusenlapp och den gode Wout  Poels går och vinner Frankrike runt så kan du inhysta 201 000 kronor. Värt en satsning? Det kan du bara själv avgöra.

Nästa års Frankrike Runt är av en lite annorlunda karaktär där man i stort sett direkt från starten tacklar ett par tunga etapper. Det gäller att vara på tårna från start. Dock kan det bli en tung tävling om man tidigt tar tröjan och sedan väljer att försvara den så vi kan med stor säkerhet vänta oss en taktiskt tung tävling där de smarta sportdirektörerna kan fälla avgörande genom smarta/osmarta beslut.

Tyvärr har de taktiska besluten i dagens landsvägscykling till stor del flyttats från cyklisterna själva till ”los directores sportivos” setandes bakom ratten i sina bilar tittandes på tävlingen på TV och därmed har de total översyn av hur etapperna utvecklar sig. Förr om åren följdes de stora proffsloppen av färre TV-kameror och därmed var överblicken över loppens utveckling sämre.

Nu kan man med nästan kirurgisk precision avgöra om en utbrytning kommer att gå hem eller inte. Sju kilometer hem:; lucka på 35 sekunder och en snittfart på 55 km/h i en jagande klungan gör att de är i fatt vid ”flamme Rouge” dvs en km före mål.

Resultat: ordern till cyklisten i utbrytning blir; ”Lägg dig på hjul och spar på krafterna, ni blir ifattkörda om fem-sex kilometer.

Trist och tråkigt för alla lopp och speciellt för publiken och racercyklingens fans världen över.¨

Frankrike Runt 2020 har ”Le grand Depart” i Nice – en region som väl lämpar sig för spektakulära etapper och valuta för åskådarna. Dock, trots en hård etapprofil, så är det ju som bekant är som Bernard Hinault, femfaldig Tour-vinnare en gång sa:

”Det är cyklisterna som gör tävlingarna hårda – inte banorna”.  Med detta ville han ha sagt att även om arrangörerna drar cyklisterna genom ett landskap som verkligen kan sålla agnarna från vetet så blir allt ihopklumpat skulle cyklisterna inte bjuda upp till dans.

Man återvänder till Nice-regionen , efter sju år då besöket följdes av en tur till Korsika under 100-årsjubileumsupplagan. Totalt har regionen huserat Touren 36 gånger. Först gången var redan 1906 då etappen vanns av framtida slutsegraren René Pottier, till ännu en Grand Départ 1981, då Bernard Hinault, iklädd världsmästartröjan  genast tog hand om den gula ledartröjan under etappen i och runt Nice. Allt kan hända på Rivieran.