Vilka idrottare är mest vältränade?

De cyklister som tävlar i Tour de France är några av de mest vältränade idrottare som finns på jorden. Experter diskuterar alltid hur man definierar att vara vältränad, men många är överens om att förmågan att upprätthålla en hög ansträngning är det bästa måttet.

Traditionellt har tränare fokuserat på en specifik mätning för att mäta hur vältränad någon är: VO₂ max. Det hänvisar specifikt till den maximala mängden syre en person kan ta in i kroppen för användning under träning. VO₂ max har länge använts som den ultimata måttstocken för fitness. Men fler och fler experter börjar tro att den anaeroba tröskeln och halten av laktat i blodet hos en idrottare säger mer. De som har en riktigt hög anaeroba tröskel kan upprätthålla hög kraft under längre tidsperioder.

För de flesta människor skulle det vara livets största utmaning att cykla 20 mil genom ett bergspass. De cyklister som tävlar i Tour de France hanterar en sådan utmaning nästan varje dag i tre veckor. Det är alltså uppenbart att cyklister är bland de mest vältränade. Men det är även viktigt att se till heltäckande förmåga, kondition och den skicklighet som en viss sport kräver.

Fotbollsspelare i Allsvenskan

Fotbollsspelare på elitnivå i Allsvenskan är oerhört bra tränade allround. Faktum är att fotboll utan tvekan ligger i en egen klass när det gäller hur vältränade idrottsmän är. För att tävla på elitnivå behöver spelare ett välutvecklat aerobt energisystem. Spelare måste också utveckla en stor anaerob kapacitet för att hantera löpning med hög intensitet och sprint.

Om man tittar i Allsvenskan tabell ser man inte bara att lagens nuvarande ställning, utan även hur många matcher som har spelats hittills i säsongen. Beräkna att en fotbollsspelare på elitnivå springer i genomsnitt mellan 11 och 15 kilometer per match. Dessutom måste de sprinta, ständigt byta riktning, vara taktiskt medvetna, dribbla, sparka och kämpa mot motståndare. Dessutom ingår vanligtvis mellan tio och tolv timmar fysisk träning per vecka. Det är allt från styrketräning på gym till konditionsträning och teknisk träning, med många kilometers löpning varje gång.

Fotboll på sin högsta nivå kräver i allmänhet en särskild typ av fitness, som andra sporter inte gör. Den första indikationen på detta är den stora mängden springande under en vanlig match, vilket motsvarar så mycket mer än det genomsnittliga avståndet som täcks av spelare i andra stora sporter. En basketspelare i NBA springer ungefär 4-5 kilometer per match, och en tennisspelare på elitnivå kan täcka ett avstånd på mellan 4 och 8 kilometer i en match på fem set.

I topp enligt VO₂ max

Uppmätt i enheter av syre per kilogram kroppsvikt per aktiv minut är VO₂ max konsekvent högst bland längdskidåkare. De nämns ofta när det talas om världens mest vältränade idrottsmän. Det man inte nämner är dock att längdskidåkare sällan, om någonsin, tävlar i flera långa och tuffa lopp varje dag i flera veckor som cyklister i etapplopp gör. Och fotbollsspelare bemästrar fler aspekter av att vara vältränade. De har den explosiv hastigheten som ska räcka hela matchen, uthålligheten och tekniken.

Så hur definierar man vilka idrottsmän som är mest vältränade? Det beror på hur du definierar fitness. Det är dock ingen tvekan om att cyklister på elitnivå är bland de mest vältränade i världen, eftersom de måste gå igenom så många dagar av extremt hård ansträngning.