Vintern är snart här – då gäller det att vårda cykeln lite extra, dvs lite oftare…

Det skiljer sig inte nämnvärt på cykelvård under sommaren kontra på vintern. Den största skillnaden är frekvensen hur ofta det måste utföras. Har du varit smart och utrustat cykeln enligt de tips vi gav i ”Vinterrusta cykeln” så har du ett enklare jobb framför dig än om du bara fortsätter i samma ”hjulspår” med din ”oklädda cykel”, d.v.s. du cyklar fortfarande utan skärmar.

Således:
Drivlinan – smörj oftare och använd gärna en sprej som är fuktutdrivande. Se även till att ge andra saker som är ”ledade”, d.v.s. växlar, bromsar och reglage en dos fuktutdrivande. Detta så att inte fjädrar och annat rostar.

Torka även av kedjan efter varje smörjomgång så att den håller sig ren och därmed sliter mindre på kassetten. Grus och smuts dödar effektivt också de dyraste komponenterna på nolltid.

Tvätta av cykeln oftare – säger sig självt – mer smuts kräver mer frekvent tvättning. En diskborste och en hink med ljummet vatten brukar räcka långt. Glöm inte den fuktutdrivande sprejen efteråt för ger du dig ut i minusgrader med en blöt/fuktig cykel så kan vissa komponenter frysa ihop.
Vilket en del nyttjare av Shimano Nexxusnav råkat ut för på vintern. Kablaget går genom vevhuset och har man otur så kan det samlas vatten här som när det fryser låser växelvajern.

Principen för vintervård av cykeln blir alltså; oftare och använd fuktutdrivande sprej.

Trampa på – man ångar ALDRIG ett genomfört pass!