Visst går det att cykla i -15 grader! Det som behövs är rätt utrustning

Det gäller bara att ha den rätta utrustningen och motivationen för den är a och o. När det gäller cykeln så är det här med dubbdäck ett krav. Det ger ett fast väggrepp och ger en känsla av trygghet och säkerhet. Kvalitén i däcken kan variera. Oftast är det den höga gummiblandningen i däcket som gör det komfortvänligt trots mängder av dubb och om det är 10-15 minusgrader skall däcket fortfarande hålla sig mjukt. Det finns inget värre an att åka med däck som blir hårda som en hockeypuck.

Jag rekommenderar Schwalbe Marathon Winter till cykelcross och Schwalbe ice Spiker Pro till MTB. Med stänkskärmar sparar ju både kläder och cykeln och man håller sig torrare och renare mycket längre. Det är ju inte kylan som är den värsta boven utan just blötan som kan ta knäcken på en.

Mörkret skall ju inte vara ett hinder för cyklingen. Bra belysning gör ju även träningen mycket roligare, en fast lampa med rött sken bak och en pannlampa som ger en lång och bred ljusbild är det bästa. Då vågar man stå på på ett bättre sätt. Jag använder mig av Silva X-Trail Plus, för den har just de egenskaper och har en batteritid som sträcker sig mellan 5 till 30 timmar, beroende på styrkan man använder sig av. 

När det gäller cykelkläder så finns det riktigt bra grejer som är vinteranpassade. Vinterskor som är tejpade i sömmar och håller sig vattentäta är en fördel och där har jag fastnat för Specialized Defroster. Tillsammans med en ullstrumpa och skoöverdrag i neopren om det är blötare och Gore vindstopper som är flossade på insidan om det är torrare väglag, gör det riktigt varmt och skönt om fötterna.

Ett bra tips om man ändå skulle börja frysa om fötterna är att hoppa av cykeln en stund och jogga en bit med cykeln vid din sida,då kommer cirkulationen igång bra igen.

Pearl Izumi har en vinterbyxa med softshell som är vattenavisad och vindtät. Det är vinterbyxans värsting och med med en kortbyxa under så behöver man inte mera. Fryser man i den skall man nog inte cykla på vintern. Med två underställströjor och en tröja så blir det perfekt med Pearl Izumi Pro softschelljacka. En jacka som är tight och har en smidig passform. Vindtät och står emot vätan bra. Den ventilerar bra och är tyst och har tumöglor som gör så att det inte blir något läckage vid handlederna.

Jag har nästan alltid en regnjacka med också, perfekt att dra på och bygga upp värme om det skulle bli för olidligt. Kläderna är också berikade med en del reflexer som gör att du syns så mycket bättre i mörkret.

Händerna har jag mest problem med då jag fryser väldigt lätt om dem. Rejäla gore-tex eller vindstopperhandskar är ett måste och ett par icebreaker fingervantar kan vara skönt som ett komplement under.

Tillsammans med en en hjälmmössa som täcker öronen som är viktiga och hjälm så är det bara tuta och köra. Ni som har problem med luftrör i kylan kommer inte undan.. Det finns lungpuls att köpa på apoteket. Att andas i den blir naturligtvis mera skonsam, men med en dräggelvarning dock!

Kör hårt!!

Varma hälsningar,

Robin Niller – erfaren cykelpendlare!