Svenskt VM-kval i konsten att cykla utan att trampa

Via 26 deltävlingar världen över ska Red Bull Pump Track World Championship kröna världens bästa pumptrack-cyklist, en tävlingsform där det gäller att vara snabb runt en bana med velodromkurvor och böljande gupp utan att trampa. På söndag arrangeras svenskt VM-kval i Järvsö.

Ett brett startfält med cyklister väntas till Järvsös nyanlagda asfaltsbana som har konstruerats av Velosolutions Scandinavia. De flesta av dem med tävlingserfarenhet från bmx och mountainbike. Värd för evenemanget är Järvsö Bergscykelklubb.

– Vi är otroligt glada över att få inviga banan med en stor, internationell tävling. Det är första gången mästerskapet får en deltävling i Skandinavien, säger Amanda Sandahl, projektledare för Järvsö Bergscykelklubb.

En av de cyklister som kommer för att tävla är Martin Söderström från Uppsala. Under nästan ett decennium har räknats till de bästa i världen inom freeride mountainbike och slopestyle.

– Det ska bli superkul! Intresset för pumptrack växer och banor som Järvsös kommer att göra sporten ännu mer populär. Det jag verkligen gillar är att instegströskeln är låg. Samtidigt som sporten är otroligt svår att bemästra fullt ut, säger Martin Söderström.

Tekniken i pumptrack bygger på att man – istället för att trampa – skapar rörelseenergi och fart med pumprörelser över böljande sektioner och i velodromkurvor.

I Järvsö tävlar deltagarna mot klockan och söndagen inleds med tidskval. Det gäller att sätta snabbast möjliga varv för att ta sig till final. Den avgörs i sin tur genom utslagsheat där finalisterna möter varandra, en mot en. Den snabbaste tiden i varje heat går vidare till nästa omgång.

Hålltider:

09.00-11.30 – Öppen träning

12.00-14.00 – Tidskval

15.00-17.00 – Finaler

De fyra bästa i dam- respektive herrklass kvalificerar sig vidare till världsfinalen i Schweiz. De två vinnarna får dessutom resan dit och alla omkostnader betalt. Världsfinalen i Red Bull Pump Track World Championship avgörs den 19 oktober på Swiss Bike Park.

Under 2019 arrangeras Red Bull Pump Track World Championship förutom i Sverige, även i Chile, Filippinerna, Holland, Indien, Kanada, Kina, USA, Sydafrika, Tyskland och Thailand. Totalt arrangeras 26 kval och en världsfinal.

Mer om mästerskapsserien finns på www.redbullpumptrackworldchampionship.com.

Mer om Järvsö Bergscykelklubb finns på www.jbck.se.

Mer om Velosolutions finns på www.velosolutions.se.